فرصت بحث و حل منازعه دیورند

نویسنده: حسین انوش

آیا فرصت بحث بر سر دیورند و گذاشتن نقطه پایان بر منازعه دیورند فرا نرسیده است؟

آنهاییکه هنوز در توهم بازگشت به تاریخ باستان اند و عضمت امروز را در استخوان پوسیده ای شاهان کشور کشا و مهاجم دیروز می بینند، بحث بر سر دیورند را به شکل گیری مجدد دوران اقتدار افغانستان در تمام عرصه های نظامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی سراغ میکنند. آیا افغانستان در آینده به کشوری دارای ارتش یک میلیونی و صاحب سلاح اتومی برتر از قدرت نظامی و اتومی پاکستان تبدیل خواهد شد تا دریک جنگ سرنوشت ساز بر سر دیورند پاکستان را درهم بکوبد و در کناره های بحر هند ودر کراچی و گوادر اتراق کند؟

احتمال تجزیه وفروپاشی پاکستان به عنوان یک کشور مصنوعی و فرو رفته در بحران یکی دیگر از انگیزه هایی است که ذهن هواداران بحث بر سر دیورند را در فرصت های بعدی اقتدار افغانستان وسوسه می کند . اما این نظریات چیزی بیشتر از رویای کاذب نیست که افغانستان قدرت اتومی و ارتش یک میلیونی پاکستان را درهم بکوبد و بر سه ایالت از چهار ایالت پاسکتان دست یابد. پس با این بی نظمی و نا امنی که افغانستان بعد از امضاء خط دیورند متقبل می شود؛ حل آن را درحکومت افغانستان در چی میبند در پذیریش و یا رد خط دیورند؟

اگر بحث بر سردیورند با پاکستان از زاویه زمانی مدنظر قرارداده شود، هیچ فرصتی بهتر از امروز برای افغانستان نیست. فرصتی که ایالات متحده امریکا، کشورهای غربی و در واقع تمام جهان در افغانستان درگیر هستند و بسیاری از کشور ها با افغانستان روابط دیپلماتیک سیاسی و نظامی دارند. در حالی که حضور نیروهای امریکایی و کشور های غربی در افغانستان ابدی نیست، اما موقعیت افغانستان در کنار پاکستان و سایر همسایگانش و زندگی با آنها یک امر الزامی و اجتناب پذیر می باشد. به هر حدیکه تفاهم و اعتماد متقابل در فضای این زندگی حاکم باشد به همان حد، زمینه های ثبات و پیشرفت در افغانستان مساعد می شود.

با اینکه هیچ گاه کشور پاکستان در سیاست خود با افغانستان موضع واضح و روشن نداشته است، این بار بعد از دیدار دو روزه رئیس جمهور محمد اشرف غنی با هیات همراهش میتوانند یک پالیسی واضح و روشنِ از نواز شریف صدر اعظم پاکستان در خصوص روابط افغانستان با پاکستان داشته باشد؟ آیا حکومت وحدت ملی قادر به ایجاد روابط نیک با پاکستان را میتواند ایجاد کند تا یک روابط عقلانی سیاسی، و رهایی از کابوس دیورند با پاکستان داشته باشیم؟

پاسخ سوالات فوق را در مقالات بعدی از نویسنده در سایت فانوس دنبال کنید؛

درباره Anosh

اینرا هم چک کنید

کاش نقاش بودم من

نوشته: مریم دلارام کاش شاعر نبودم، تا بگویم من برایت درد ها را کاش نقاش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *