در تقابل فرهنگ و معنویت با جرم در جامعه

از نظر علم جرم شناسی , جرم پديده ای است كه دارای ابعاد مختلفی از نظر شكل گيری آن است كه نابسامانيهای اجتماعی از عمده دلايل وقوع آن تلقی می شود.
جرم مفهومي نسبی است و بر اساس ساختارهای گوناگون اجتماعی به اشكال مختلفی مشاهده می شود و توصيف اعمال مجرمانه بسته به نوع ساختار مربوطه صورت می گيرد. بنابراين مقدمات فرهنگ جامعه از دو حيث بر پديده مجرمانه موثر است: اول از اين جهت كه اعمال مجرمانه چگونه توصيف مي شوند يا به عبارت ساده تركدام اعمال برخلاف حركت كلی و هدفمند اجتماعی تصور شده و به اين دليل قابل مجازات شمرده مي شوند. دوم آنكه ميزان رشد فرهنگی جامعه در ابعاد مختلف تا چه حدودی در پديده وقوع جرم تاثيرات كمی يا كيفی از خود بجا می گذارد. التزام به معنويت نيز مقوله ديگری است كه كاملاً در جلوگيری از شكل گيری پديده مجرمانه موثر است , ميزان پای بندی افراد هر جامعه به اعتقادات و معنويات يكی از شاخص های رشد فرهنگی آن جامعه است البته تنها در صورتيكه اين پای بندی و التزام از قالب شعار صرف خارج شده و در قسمت های مختلف جامعه به منصه ظهور برسد، آثار آن آشكار خواهد شد. از طرف ديگر اگر جرم را يك حركت خلاف جهت قواعد اجتماعی فرض نماييم در يك جامعه مذهبی كه ساختار قواعد آن بر مبنای آموزه های دينی شكل گرفته است اعمال مجرمانه در حقيقت نوعی معصيت نيز تلقی می شود.طبيعی است در يك جامعه مذهبی ميزان گرايش به معنويت و وقوع جرم با فراوانی ثواب و معصيت در آن جامعه در ارتباط خواهد بود.حال در صورتيكه معانديني قصد داشته باشند اسباب فروپاشی يك جامعه را مهيا كند، مناسبترين روش حمله به ريشه های شكل گيری يك فرهنگ صحيح و معيوب ساختن اركان آن است, در عين حال بهترين روش مبارزه با چنين تهاجمی نيز بسط معنويت و تقويت فرهنگی يك جامعه است و بهره گيري از رسانه ها در انواع مختلف به عنوان يكي از موثرترين ابزار برای چنين اقدامی است كه مي تواند جايگزين ابزار سنتی و قديمی شود .

هر چه زمان به جلو می رود امكانات رسانه ای مجهزتر می شوند از طرف ديگر انسان دارای ويژگيهای پيچيده روانی است كه جنبه های مثبت و منفی نهفته در وجود وی قابليت برانگيختگی دارند.
در اين راستا رسانه هامي توانند با برجسته كردن ابعاد معنوی ذات بشر بوسيله تقويت زمينه های مثبت رفتاری و چشاندن لذت برخورداری از معنويت به آحاد جامعه آنها را از كسب هر گونه لذت ديگری بی نياز كنند.چشاندن لذت برخورداری از معنويت به آحاد مختلف جامعه علی الخصوص نسل جوان كه تصوير آينده جامعه در رفتار آنان آشكار مي گردد گرايش به هوی و هوس و جنبه های مادی دنيوی را كه ممكن است در جای خود لذت بخش نيز به نظر آيند تضعيف خواهد كرد.نكته ای مهم در اين مقوله نهفته است و آن اينكه كساني مي توانند اين وظيفه اساسی را به درستي انجام دهند كه خود طعم چنين لذتی را چشيده باشند كه در اين راستا بهره گيري ازآموزه هاي اخلاقی و الگوهای رفتاری ائمه اطهار و انعكاس آنها در رفتارهای اجتماعی قطعاً تاثير به سزايی در توسعه فرهنگی خواهد داشت. آنچه لازم است بر آن تاكيد شود اين است كه غنای فرهنگی تنها از طريق نصيحت كردن و موعظه صرف بدون آشكار شدن عملی و تجلی عينی رفتارهای اجتماعی در كليه اقشار آن حاصل نخواهد شد و چند گانگی سياستهای فرهنگی در جامعه و ناهماهنگي در فعاليت نهادهای متعدد فرهنگی از آفات كنونی فرهنگی جامعه محسوب می شود كه بايستی برطرف گرد . نوشته :”بابك رزمساز “, معاون دادستان و سرپرست ناحيه 16دادسراي عمومي و انقلاب تهران

درباره asif

اینرا هم چک کنید

معرفی استانداردها و سيستمهای مديريت کيفيت

معرفي: HACCP مجموعه الزامات مربوط به سيستم مديريت بهداشت مواد غذايي است كه اين اصطلاح …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *