ارسالی: رنځوریار دوکتور سید یوسف محبوب
ترینر متخصص امراض چشم
پیرچشمى بیماری شایع دوران میانسالی
تصویر پدر یا مادرى که نوشته اى را با دستان کشیده دور نگه داشته، چشمان خود را به هم مى فشارد و عینک خود را بالا و پایین مى برد براى همه مان تصویرى آشناست. در دوران میانسالى، که از حدود 40 سالگى آغاز مى شود، افراد ممکن است در حین انجام کارهایى مانند مطالعه، خیاطى یا کار با تلفون مبایل و کامپیوتر، متوجه اختلال در دیدن اشیاى نزدیک شوند که این مسئله از اولین نشانه هاى بالا رفتن سن است و در هر فردى ممکن است اتفاق بیافتد.
طبیعت پیش رونده ى پیرچشمى، به تدریج سبب اختلال دید در فواصل نزدیک تر و با شدت بیشتر خواهد شد و راهى براى کنترل و مهار آن وجود ندارد.
علت پیرچشمى
تشکیل تصویر واضح و شفاف از اجسام نزدیک و دور، حاصل قابلیتى ستودنى از عدسیه چشم انسان است. چشم به شکلى تکامل یافته که امکان دید با تغییر فاصله را داشته و مىتواند بلافاصله از جسمى در دور دست به جسمى در چند سانتیمترى خود نگاه کند. این ویژگى تطابق نام دارد و انجام کامل آن نیازمند انعطاف پذیرى و خاصیت ارتجاعى عدسیه است.
با افزایش سن، عدسیه درون چشم به تدریج سخت تر و غیر منعطف تر مى شود و قابلیت تطابق عدسیه به تدریج کاهش مى یابد. درنتیجه کلمات و دیگر اشیا نزدیک، نا واضح و تاریک دیده مى شوند. از لحاظ علمى این حالت پیرچشمى (presbyopia) نام دارد.
تطابق (Accommodation) : عدسیه چشم با تغییر ضخامت، مى تواند هم جسم نزدیک و هم جسم دور را به شکل واضح ببیند.
علائم و نشانه هاى پیرچشمى
o ناتوانى در مطالعه کتاب، روزنامه، تلفن مبایل و غیره از فاصله نزدیک.
o احساس سردردی یا خستگى چشم در حین انجام کارهایى مانند نوشتن و خیاطى.
تاکنون درمان قطعى براى این مشکل یافت نشده است و تنها راه علاج پیرچشمى، استفاده از عینکهایى با عدسیه، براى استفاده در مواقع نیاز به دید نزدیک بوده است که به اصطلاح آن را عینک مطالعه مى نامند. هر کدام از مبتلایان به پیرچشمى، پس از مدتى خود را در محاصره ى مجموعه ی ازانواع و اقسام عینک هاى مختلف دیده و بارها در مواقع نیاز عینک را همراه خود نمى بینند.
مشکلات عینک مطالعه در پیرچشمى :
o دید دور را تاریک مى کند.
o با پیشرفت پیرچشمى، بارها نیاز به تعویض دارد.
o در همه جا و در همه شرایط همراهتان نیست (فراموش کردن)
o به راحتى گم مى شود.
o نشانه اى بارز پیر شدن است و دل نشین و زیبا نیست.
منابع:
فرانک دبلیو. نیویل
چاپ هفت
صفحه 416