ارسالی هارون
نيمه رسانا هاي آلي
مقدمه :
نيمه رسانا ها موادي با كاربردهاي بسيار در دنياي امروز به شمار ميروند .در اين جا سعي بر اين است كه نوعي از نيمه رسانا بنام مواد OLED كه داراي دو نوع مي باشند مورد برسي قرارگرفته . اين مقاله يك و باز نويسي دوباره از شماري از مقالات مرتبط با اين موضوع مي باشد .
تحقيقات در اين ضمينه از سال 1967ميلادي آغاز شد و تا سال 1990 بيشتر تحقيقات مربوط به مكانيزم واكنشهايي بود كه بتوان از طريق آنها ساختارهاي رزونانس پيليمرهاي مختلف را تهيه كرد .
تكنولوژي پلاستكهاي رسانا و پلاستيكهاي انعطلاف پذير مر بوط به تحقيقاتي ميشود كه بين سالهاي 1990 تا 2000 ميلادي در دانشگاه كمبريج و مركز تحقيقات كاونديش انجام شد و در طي اين سالها مركز تحقيقات كاونديش به فناوري ساخت مواد پليمري رسانا جريان الكتريكي رسيد
انواع OLED :
Electron Transport و Electron Hole دو نوع مختلف اين مواد مي باشند از لخاظ ساختار اكثرا داراي تقارن مي باشند و در برخي از انها نيز كمپلكس نيز ديده ميشوند . به راحتي مي توان گفت كه نيتروژن در تمامي اين تركيبات وجود دارد در تمامي اين مواد حلقه هايي سيكلو هگزان و سيكلو پنتان ديده مي شوند كه با وجود پليمر بودن اين مواد اين امر طبيعي مي باشد .(1)
Electron Hole :
اين مواد با جذب انرژي ار نور يا الكتريسيته به نشر نور مي پردازند . ميزان ترانس پورت الكترون اين گونه مواد زير 83% مي باشد براي مثال مي توان به ماده اي با نام تجاري TECEB اشاره نود فرمول اين ماده C54H45N3 ميباشد و وزن مولوكولي آن برابر 735.98 مي باشد اين ملوكول داراي گروه نقطه اي C3h بوده و از خود نور سفيد نشر ميكند طول موج آن حداكثر 350 نانو متر مي باشد از انواع ديگر اين مواد مي توان مواد زير را با نامهاي تجاري :
TPB – TPD – NPD – TCTA – TDAB – CuPc
البته نوع رنگ نشر شده به شدت جريان وابسطه نيست بلكه به نوع ماده وابسطه است به براي مثال براي توليد رنك سبز روشن در يك سلوا به 6 ولت برق نياز است و اگر اين مقدار زير 6 ولت باشد نوري نشر نمي شود اما اگر 10 ولت برق به سلول داده شود باز هم همان رنگ سبز روشن ديده ميشود .(2)
Electron Transport :
اين مواد بر خلاف مواد بالا با جذب نور انرژي التريكي توليد مي كنند .اين مواد براي توليد انرژي الكتريكي بايد به صورت اكيسد و سوسپانسيون باشند .از اين مواد دز سلولهاي خورشيدي جديد استفاده مي شود . مقدار ترانس پورت الكترون اين مواد بيش از 83% مي باشد به همين دليل اين پلي مره را به نوع P نصبت مي دهند . مقدار واتاژ خروجي به عوامل مختلفي از جمله نوع پليمر . فركانس نور تعداد لايه هاي فيلمهاي پلاستيكي بستگي دارد براي درك بهتر اين موضوع بهتر است به نتايج حاصل از آزمايش دكتر سيلوا لوپپن و دكتر شان ساپ دقت كنيم در اين آزمايش از پليمري به نام Altron C-3 687316 استفاده شده است اين آزماش در بازه فركانس 400 تا 800 نانو متر انجام شده و در ترانسميتانس مورد برسي فرار گرفته فيلم اول داراي سه لايه پلي مري بوده كه كه دز بازه فركانس فوق اهم سنج مقدار 590 اهم را نشان داده و مقدار نرانميتانس 81 به 60 كاهش يافته .
در فليمي كه از دو لايه پليمري در آن استفاده شده اهم سنج در بازه فركانس مقدار 1200 اهم را نشان داده و مقدار افت ترانسميتانس از 90 به 80 بودخ است
در فيلم تك لايه اهم سنج مقدار 4800 اهم را نشان داده و مقدار افت ترانسميتانس از 95 به 90 بوده است .
از اين نتايج ميتوان فهميد كه تعداد لايه هاي فيلمهاي پلاستيكي نصبت عكس با مقدار ترانسميتانس و مقدار مقامومت دارد .
اين مواد بسيار حجيم بوده و ججم زيادي از سوسپانسيون خود را اسغال مي كنند
از جمله اين مواد ميتوان به مواد زير با نامهاي تجاري :
PBD – butyl-PBD – Bphen – BCP – TAZ – Alq3
اشاره نمود (3).