نشست دانشگاهی تحت عنوان ‘عوامل و پیامدهای بنیادگرایی دینی’ در شهر مزار شریف برگزار شد

نیلوفر لنگر

نخستین نشست علمی و مناظره ی علمی که در پی سلسله مناظره های دانشگاهی از سوی مجله فانوس در تعدادی از ولایات کشور برگزار می شوند، در شهر مزارشریف با حضور استادان دانشگاه و نزدیک به 50 تن از دانشجویان دانشگاه های مختلف ولایت بلخ، روز پنج شنبه در تالار کنفرانس های دانشگاه ابن سینا برگزار گردید.

این نشست که ساعت 3 بعد از ظهر آغاز شد، نسبت علاقه مندی و درخواست اشتراک کنندگان، الی ساعت 5:30 بعد از ظهر ادامه یافت. در این برنامه، همچنان محمد ابراهیم خیراندیش، رییس شورای ولایتی، و برهان ابدالی، شاعر و نویسنده ی مقیم اروپا، به عنوان مهمان حضور داشتند که پرسش هایی را نیز با اعضای پنل در میان گذاشتند.

در این نشست علمی، چهارتن از استادان دانشگاه، و دانشجویان نخبه ی رشته ی علوم سیاسی از دانشگاه های ابن سینا و بلخ برای ارایه ی بحث در مورد عوامل و پیامدهای بنیادگرایی دینی در افغانستان دعوت شده بودند که هریک: استاد محمد طاهر مفید، آگاه امور دینی؛ استاد امان الله شفایی، نویسنده و پژوهشگر و استاد علوم سیاسی؛ امیرمحمد احساس، دانشجوی علوم سیاسی دانشگاه ابن سینا؛ و نوریه ندا، دانشجوی علوم سیاسی دانشگاه بلخ، پیرامون چیستی، چرایی و عوامل و پیامدهای بنیادگرایی دینی در افغانستان صحبت نمودند و در ادامه ی برنامه، فرصت صحبت برای اشتراک کنندگان و ارایه ی پرسش های آنان از مهمانان برنامه نیز داده شد.

استاد محمدطاهر مفید، با اشاره به ریشه ها و خواستگاه اصطلاح بنیادگرایی دینی گفت: “اصلاً خود نفس بنیادگرایی چیزی بدی نیست و نیاز است ما بنیادگرا باشیم، چون در معنی بنیادگرا ما باید به ریشه و اصل برگردیم که اسلام در ریشه و اصل خود هیچ عیب و نقضی ندارد. اما عیب و نقض ها بعداً توسط دیگران به اسلام برچسپ زده شده است.” آقای مفید اضافه کرد: “عده یی اصطلاح بنیادگرایی را در برابر گروه های مانند القاعده، بوکوحرام، طالبان و داعش بکار می برند که بنظر من کاملاً اشتباه و بی جا است. این گروه ها بی بنیادترین گروه های اند که در هیچ باور و دینی  نمی گنجند. کشتن آدم ها و تجاوز به ناموس و وطن مردم بنیادگرایی نیست، بلکه کارهای بی بنیاد و ننگ آور است.”

همچنان، استاد امان الله شفایی، نویسنده ی کتاب “جریان شناسی سیاسی تاریخ معاصر افغانستان”، پیرامون چگونگی نفوذ بنیادگرایی در افغانستان صحبت نموده و پیشنیه ی ظهور این اصطلاح را در غرب و قدامت آن را بیشتر از صد سال دانست. به گفته ی استاد شفایی، پیامدهایی عملکرد گروه های بنیادگرا در افغانستان، جنگ های خانمانسوز و نبردهای طولانی میان این گروه ها برای رسیدن به قدرت بوده است. به باور استاد شفایی، گروه های موسوم به مجاهدین که توسط رئال سعودی، دالر امریکایی و روپیه پاکستانی جنگیدند، از جمله ی گروه های بنیادگرا محسوب می شوند که در عقیده ی آنان، کشورهای اسلامی و امت مسلمه باید برگردند به ریشه ها و اصل اسلام قرن هفتم.

استاد شفایی همچنان با اشاره به گروه های بنیادگرا در افغانستان گفت: “آنچه من در مورد بنیادگرایی تحقیق کرده ام، این است که اکنون ما به مرحله ی جدیدی از بنیادگرایی رسیده ایم که نوبنیادگرایی است.” شفایی، ظهور گروه طالبان، داعش و بوکوحرام را نمونه هایی از نوبنیادگرایی دانسته و گسترش این گروه ها را به نفع بشر و جهان ندانست.

در ادامه ی برنامه، امیر محمد احساس، دانشجوی علوم سیاسی دانشگاه ابن سینا و نوریه ندا دانشجوی علوم سیاسی دانشگاه بلخ نیز پیرامون بنیادگرایی و تاثیر آن در جامعه ی افغانستان صحبت نموده و گسترش مدارس و مراکز بنیادگرایی دینی که از اصل دین اسلام منحرف شده اند را به ضرر جامعه ی اسلامی دانستند.

در ادامه ی برنامه، برای چندین تن از اشتراک کنندگان نیز فرصت داده شد تا دیدگا های شان را به صورت فشرده در مورد موضوع برنامه ارایه کنند. همچنان برنامه با ارایه ی پرسش های چالش برانگیز از استاد شفایی، استاد مفید و سایر مهمانان پیرامون موضوعات سخنرانی شان تا ساعت 5:30 عصر ادامه یافت.

در آخرین دقایق برنامه، استاد مفید ضمن ارایه ی پاسخ به پرسش های اشتراک کنندگان، بار دیگر به اصطلاح بنیادگرایی اشاره نموده و تاکید نمود که در اسلام هیچ گروه بنیادگرایی وجود ندارد و تمامی گروه های شورشی، بی بنیاد و بیگانه از دستورهای اسلام هستند که فقط به دستور دیگران و با نام اسلام تخریب و کشتار راه می اندازند. او از تمامی دانشجویان خواست تا برای تثبیت ادعاهایش، به قرآن مراجعه کرده و ببینند که آنچه امروز در جهان اسلام از آدرس این دین اجرا می شود، کاملاً مخالف آن اصل و بنیاد دین اسلام است.

در اخیر، مختار وفایی گرداننده ی این نشست علمی، به نمایندگی از اداره ی مجله فانوس از تمامی اشتراک کنندگان سپاسگزاری نموده و مهمانان را به صرف عصریه دعوت کرد.

درباره مجله فانوس

اینرا هم چک کنید

۱۰ دانشجوی حقوق در کابل مهارت های سخنرانی را فرا گرفتند

مجله فانوس، به سلسله برنامه های آموزشی خود در راستای توانمندسازی جوانان، اینبار برنامۀ را …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *