مناظرۀ پیامد ها و چالش های اصلاح نظام انتخاباتی افغانستان در شهر مزار شریف برگزار شد

به سلسله برنامه ها و گفتمان های که از سوی مجله فانوس در ولایت بلخ برگزار گردیده، اینبار گفتمانی درمورد پیامد ها و چالش های اصلاح نظام انتخاباتی افغانستان با حضور داشت سه مهمانان، فعالین مدنی ولایت بلخ و محصلین دانشگاه در تالار کنفرانس این دانشگاه برگزار گردید.

هدف از برگزاری این برنامه ترویج فرهنگ مناظره حرفه یی، آگاهی دهی از اهمیت دانستن حق و تاثیرگذاری فردی بالای روند انتخابات، و زمینه سازی برای ایجاد گفتمان های بزرگ محلی و ملی میان جوانان در مورد نظام انتخاباتی و اصلاح آن؛ و در نهایت، این بود که اصلاح نظام انتخاباتی تا چه حد میتواند حق شهروندی را میان جوانان افغان ملموس و واضع سازد.
سوالات اساسی برنامه:
– آیا فرصت ها و زمینه ها برای اصلاح نظام انتخاباتی در افغانستان فراهم است یاخیر؟
– چالشها و فرصت های که فراروی اصلاح نظام انتخاباتی وجود دارد، کدام ها اند؟
– چگونه میتوانیم گام های عملی را در قسمت اصلاحات برداریم، اولولیت های اصلاحاتی در نظام انتخابات افغانستان کدام ها اند؟
– نقش نهاد های مدنی که در بحث اصلاحات دخیل استند تا چی حد میتواند تآثیرگذار باشد؟
– و در نهایت امر در صورت عملی شدن برنامه ها و پلان های پیشنهادی طرف ها، چی پیامد های موفقیت امیز را میتوانیم داشته باشیم؟

استاد نسیم بهمن استاد دانشگاه ولایت بلخ به این باور است که اصلاح نظام انتخاباتی برای سرنوشت و اینده کشور و شهروندان این سرزمین نقش اساسی داشته و بخاطر رسیدن به یک دموکراسی واقعی و قانونی باید در نظام انتخاباتی افغانستان اصلاحاتی جدی و بنیادین صورت گیرد. او پیشنهاد کرد برای برگذاری یک انتخابات سالم و سازنده بحث اصلاحات را از زدوبند های سیاسی بدور سازند، باید پروسه توزیع تذکره های برقی آغاز گردد، اصلاحات جدید در قوانین انتخاباتی در نظر گرفته شود و از همه مهم تر برای مردم ذهنیت برگزاری یک انتخابات شفاف و عادلانه داده شود. اما؛ بانو صفیه سايس ریس انجمن سپیده و فعال مدنی به این باور بود که موجودیت یک نظام سیاسی نامشروع و دست و پا شکسته به هیچ عنوان نمیتواند اصلاحاتی را در بنیه های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خود ایجاد نماید. او گفت: بی باوری زیاد مردم نسبت به حکومت و فقدان مسولیت پذیری کارمندان دولتی در امر اجرای وظایف شان از جمله موارد مهم اصلاحات در تمامی ابعاد فراروی حکومت افغانستان است.

به باور آقای حیات الله جواد، رئیس نهاد تحقیقی حقوق بشر افغان، اصلاحات یگانه راه برای رسیدن به منزلگاه مقصود برای مردم افغانستان است. به باور وی اگر این اصلاحات در بخش نظام انتخاباتی افغانستان صورت نپذیرید بیگمان باید کوله بار دموکراسی در این سرزمین را بست و دولت افغانستان هم دیگر نمیتواند که در مورد سرنوشت مردم افغانستان تصمیمی را اتخاذ نماید. آقای جواد اضافه کرد که به احتمال زیاد پایه های نیم بند حکومت وحدت ملی از بین خواهد رفت و زمینه های سقوط نظام ایجاد خواهد گردید.

برنامه بعد از بحث و گفت و گو میان مهمانان و اشتراک کننده گان، در فضای دوستانه پایان یافت.

اینرا هم چک کنید

واژه “زن” را کمی درست بخوان

فریبا اکبری، دانش آموخته خبرنگاری دانشگاه هرات سرچشمه واژه زن انسانیت است، نه ضعیفه، نه …