مناظرۀ فساد اداری و راهکار های عملی جلوگیری آن در افغانستان برگزار شد

در ادامه برنامه ها و گفتمان هایکه در ولایت بلخ برگزار گردیده، اینبار گفتمانی درمورد فساد اداری و راهکار های عملی جلوگیری آن درافغانستان با حضور داشت مهمانان، هر یک استاد یما سفر، استاد دانشگاه بلخ؛ بانو فریده حقبین، فعال مدنی؛ و عبدالاحمد آرش، فعال مدنی، در پنل همراه با مهمانان ویژه، فعالین مدنی ولایت بلخ و محصلین موسسه تحصیلات عالی خصوصی کاوون در تالار کنفرانس این موسسه برگزار گردید.

هدف از برگزاری این گفتمان تقویت انگیزه های ضد فساد در تمام بخش های دولتی و غیر دولتی و ترویج فرهنگ مبارزه با فساد اداری درکشور میان جوانان است.

سوالات اساسی برنامه:
– به باور شما ریشه ای اصلی فساد اداری در افغانستان از کجا سر منشا میگیرد؟
– عوامل بوجود آورنده فساد اداری در افغانستان از دید شما کدام ها است؟
– شرایط موجود برای مبارزه در امر فساد اداری در افغانستان را چگونه ارزیابی میکنید؟
– راهکار ها عملی و پیشنهادات شما بعنوان یک شهروند بخاطر مبارزه با فساد اداری چیست ؟
– در صورت عملی شدن برنامه ها و طرح های پیشنهادی طرف ها، چی پیامد های موفقیت آمیز را میتوانیم داشته باشیم؟

عبدالاحمد آرش فعال مدنی در مورد پیشینه ای تاریخی و عوامل پدید آورنده ای فساد اداری در افغانستان به این باور است که از گذشته های دور تاریخ شاهد بوده که دخالت های کشور های بیگانه و حضور زمامداران بی کفایت و ناسالم باعث گردیده پدیده فساد دراین کشور رشد کند که تمام نهاد ها از موجودیتش متضرر گردیده اند. آقای آرش در ادامه سخنان خویش فقر خانمانسوز، پایین بودن معاش کارمندان ادارات دولتی، سطح پایین سواد عمومی، سیاست زدگی ادارات ملکی و عدم مسولیت پذیری را از جمله عوامل پدیدآورنده فساد در این سرزمین بیان داشت.

ولی بانو فریده حقبین عضو انجمن سپیده و فعال مدنی ریشه های فساد اداری بیشتر برخواسته از مصلحت گرایی های کارمندان دولتی دانسته و تآکید نمودن که موجودیت سیستم قوم سالاری و دیگر ستیزی همیشه به عنوان یک مرض سرطانی نهاد های بنیادین افغانستان را از هم پاشیده و فرصت های را برای گرفتن رشوه و فساد در ادارات دولتی مهیا کرده و این امر باعث شده که سیستم مجازات و مکافات همیشه دستخوش نابسامانی و بی بندوباری گردد.

یما سفر استاد دانشگاه بلخ به این باور است که ریشه های تاریخی فساد اداری را در این کشور نمیتوان روی چند مولفه برسی نمود، بلکه پدیده فساد اداری در هر زمان دارای عوامل و پیامد های متفاوت میباشد. آقای سفر افزود که ناهمگونی در ارایه خدمات کارمندان دولتی، نوع برخورد دوگانگه نسبت به تمام امورات اجرایی ادارات و برجستگی قومگرایی اداری و ارجعیت دادن بر روابط نسبت به ضوابط از مهمترین عوامل تآثیرگذار در شکل گیری فساد اداری در افغانستان محسوب میگردد.

بعد از بحث و گفتگو های که میان مهمانان و اشتراک کننده گان صورت گرفت نتیجه بر این شد که غیر سیاسی سازی ادارات ملکی دولتی، ایجاد ایتلاف ملی ضد فساد و برگزاری برنامه های آموزشی و آگاهی دهی عمومی ضد فساد را میتوان به عنوان راهکار های عملی بخاطر کاهش و در نهایت از بین بردن فساد اداری در این کشور میتوان در نظر گرفت.

نشست بعد از بحث و تبادل نظر مهمانان و اشتراک کننده گان پیرامون موضوع، پایان یافت.

درباره مجله فانوس

اینرا هم چک کنید

۱۰ دانشجوی حقوق در کابل مهارت های سخنرانی را فرا گرفتند

مجله فانوس، به سلسله برنامه های آموزشی خود در راستای توانمندسازی جوانان، اینبار برنامۀ را …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *