مناظرۀ بررسی عوامل آزارهای خیابانی زنان در هرات از سوی مجله فانوس در سالون کنفرانس های انستیتوت تحقیقات و مطالعات رسانه ای افغانستان برگزار شد.
در این مناظره، استادان دانشگاه، فعالان امور زنان، مسوولان کمیسیون مستقل حقوق بشر در هرات و دانشجویان دانشگاه های شرکت نموده و پدیدۀ آزارهای خیابانی زنان را مورد آسیب شناسی قرار دادند.
علی احمد کاوه، استاد دانشگاه و جامعه شناس؛ زهره وندا، مسئول گروه رهبر بانوان همیشه پیروز؛ و عبدالقادر رحیمی، مسئول کمیسیون مستقل حقوق بشر در غرب کشور اعضای پنل بودند. این آگاهان، عوامل آزارهای خیابانی زنان را بررسی کرده و به پرسش های اشتراک کنندگان پاسخ دادند.
علی احمد کاوه، استاد جامعه شناسی دانشگاه هرات، آزارهای خیابانی و در مجموع آزارهای جنسیتی را پدیدۀ عام در همه جوامع می داند و می گوید این پدیده بنابر بافت های سنتی و بی سوادی بخش عظیمی از مردم، در جامعۀ افغانستان رایج است و زنان در کوچه و خیابان و حتی در دانشگاه ها و مکاتب مورد آزار و اذیت قرار می گیرند.
او گفت تحقیقات نشان می دهد که مردان حداقل طی زندگی خود دو تا سه بار مرتکب آزار جنسیتی زنان شده اند.
این استاد دانشگاه در ادامه به بررسی عوامل آزارهای خیابانی زنان در جامعه افغانستان پرداخت و گفت که جدایی جنسیتی در کشور می تواند یکی از عوامل انجام این عمل باشد.
او گفت که جدایی جنسیتی باعث می شود تا افراد در مکان های مختلف با جنس مخالف خود سر و کار نداشته باشند و زمانی که وارد اجتماع و یا با یکدیگر روبرو می شوند، وسوسه شده و برای ارضای شهوت خویش اقدام به متلک گویی، پرزه پرانی و یا هر اقدامی دیگر می کنند.
وی تاکید کرد که موجودیت این پدیده در جامعه انکار ناپذیر است و در صورت اطلاع رسانی درست و برنامه ریزی دقیق، امکان کاهش آن وجود دارد. او گفت برای کاهش این پدیده باید کمپاین های وسیعی برای مبارزه با آزارهای خیابانی روی دست گرفته شوند تا مردم از پیامد های آن آگاه شوند و دیگر دست به چنین کاری نزنند.
فریبا آرام، دانشجوی ژورنالیزم و یکی از اشتراک کنندگان برنامه گفت: “خوشحالم که برای اولین بار پدیده آزارهای خیابانی مورد آسیب شناسی قرار می گیرد. باید زن باشی و ببینی که چقدر آزارهای جنسیتی برای زنان وجود دارد و زنان را آزار می دهد.”
سهیلا صبری، یکی دیگر از اشتراک کنندگان این مناظره، گفت که آنان هرازگاهی در خیابان و بازار مورد آزار قرار می گیرند و در این شرایط مجبور اند که سکوت کنند. چون درصورتیکه واکنش نشان دهند جامعه آنان را بد می بیند.
زهره وندا، مسئول گروه رهبر بانوان همیشه پیروز و مسوول کمپاین مبارزه با خیابان آزاری زنان در هرات، می گوید که جمعی از مردم، و تعدادی از رسانه ها، بر این باورند که در شهری چون هرات این پدیده وجود ندارد و یا در حدی نیست که بخواهند به آن بپردازند اما این تفکر اشتباه است. زهره وندا در ادامه گفته هایش مبنی بر اینکه پدیده خیابان آزاری در هرات صورت می گیرد و تا حال کسی به آن نپرداخته است می گوید در گفتگوهایی که با بانوان داشته اند دریافتند که بیشتر زنان روزانه از این موضوع رنج می برند.
او می گوید قوانینی که در این خصوص وجود دارد کمتر عملی می شود و این یکی از مشکلات جدی در برابر زنان است.
در همین حال عبدالقادر رحیمی، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر در هرات، گفت که از دیدگاه حقوق بشری، پدیدۀ آزارهای خیابانی مردود است. وی افزود، آزار خیابانی برای زنان از متلک گفتن شروع و در نهایت مانع رفت و آمد یک زن در بازار می شود و یا اینکه زنان مجبور اند برای امنیت بیشتر در دسته های دو تا چند نفری به بازار و خیابان بروند. او گفت بنابر بافت های سنتی جامعه و حفظ آبرو، زنان حاضر نیستند تا از تجربۀ آزار جنسیتی به نهادهای دولتی شکایت کنند.
این مناظره در حالی برگزار شد که کمپاین مبارزه با آزارهای خیابانی زنان از چند روز بدینسو از سوی فعالان امور زنان در هرات در جریان است و آنان از این پدیده به شدت اظهارنگرانی کرده و تاکید کرده اند که دولت باید در این زمینه از زنان حمایت نموده و اقدامات لازم را اتخاذ کند.