مناظرهی تحت عنوان “بررسی عوامل رشد افراط گرایی دینی در هرات” از سوی مجله فانوس در هرات برگزار شد. دراین مناظره 50 تن از دانشجویان دانشگاهها، استادان دانشگاه و کارشناسان شرکت نموده و در مورد رشد افراط گرایی دینی و تبعات منفی آن در ولایت هرات بحث و تبال نظر نمودند.
علی احمد کاوه، استاد جامعه شناسی دانشگاه هرات، در این مناظره گفت در سال های اخیر، افراط گرایی دینی در کشور اوج گرفته و در ولایت هرات نیز این افراط گرایی از سوی برخی از مدارس دینی غیر رسمی و منابر مساجد در شهر و ولسوالی های هرات ترویج داده می شود. او با نگرانی از این مسئله گفت که سازمان ها و افرادی هستند که از افراط گرایی در حوزه دین حمایت می کنند و عناصر ناپیدایی در بافت جامعه نیز است که سبب رشد آن شده است.
درهمین حال خلیل پارسا، هماهنگ کننده شبکه نهادهای مدنی هرات، نیز از افزایش رشد افراط گرایی دینی در هرات ابراز نگرانی کرده گفت این افراط گرایی در هرات به دلیل بافت مذهبی و سنتی این شهر نسبت به دیگر ولایت ها بیشتر است.
به گفته او، رشد افراط گرایی در هرات پروژۀ بزرگ استخباراتی است که به طور نظامند مدیریت می شود.
او تاکید می کند که افراط گرایی در مدارس دینی غیر رسمی بیشتر ترویج داده می شود و این امر سبب نگرانی مردم و نهادهای مدنی نیز شده است. او ضعف دولت در کنترول و نظارت بر عملکرد مدارس دینی و سخنرانی های ملاها در مساجد را عامل افزایش این کار می داند.
عبدالقدیر صالحی، پژوهشگر اسلامی و عضو انجمن اخلاق و معرفت در هرات، در این مناظره گفت که دولت باید بر سخنرانی های علما در مساجد، خصوصا در نمازهای جمعه، نظارت کند. به گفته او از همین منابر در بسا موارد افراط گرایی دینی ترویج می یابد.
او می گوید که برخی ا
ز رسانه ها با پخش برنامه های مبتذل و غیر اخلاقی، واکنش تند افراد دینی و مذهبی را بر می انگیزند و این خود سبب واکنش افراطی آنها نیز می گردد.
به گفته این پژوهشگر اسلامی، برخی از کشورهای منطقه نیز از ترویج افراط گرایی دینی در کشور حمایت میکنند و دولت هم هیچ نظارتی بر کنترول و جلوگیری از آن ندارد.
در ادامه دانشجویان اشتراک کننده در مناظره نیز پرسش های خود را از مهمانان برنامه پرسیدند و با استادان و کارشناسان پنل مناظره به بحث و گفتگو پرداختند.