معمای ظهور و سقوط طالبان!

نویسنده:مهدی پارسا

سال 1994بود، مجاهدین افغان پس از جنگ چندین ساله‌ای شوروی وخسته گی های جهاد، جنگ، برادرکشی، جنگ های قومی، گروهی، نفس راحت می کشیدند. اما بی خبر از ظهور یک قدرت دیگر بنام طالبان، این گروه کم کم داشت به اوج قدرت خود میرسید، گروهی که از حمایت همه جانبه‌ی برخی از کشورهای پرقدرت جهان برخوردار بود، جنگ احزاب وگروه های که نماینده گی از مانورهای کشورهای همسایه و جهان منشا می گرفت به اوج خود می رسید، جنگی بنام برادر کشی، حزب وحزبگرایی، قوم و گروه گرایی داشت تشدید می شد، همه آله ای دست توطئه های خارج از مرز کشور شده بودند، کشورها بخاطر منافع و مانورهای سیاسی خود جنگ را در این کشور در داده بودند تا منافع شان در آن بدست بیاورند.

درچنین وقتی بود که گروهی بنام طالبان در (سپین بولدک ولایت قندهار)ظهور می کند، مردی آرژانتینی بخاطر گسترش شرکت نفتی بزرگش (بریداس) ازشرکت های دیگر همانند(یونوکال)همکاری می طلبد، نماینده این شرکت سندی بر مبنای استخراج نفت ترکمنستان امضاء می کند و بخاطر استخراج این نفت نیاز به خط لوله است که بتواند نفت را از طریق افغانستان به پاکستان وترکیه انتقال دهند. مالکان شرکت بریداس در این مسئله سرمایه گذاری می کرد واز کمک های همه جانبه اش نیز با طالبان دریغ نمی ورزید، آنان به این امید که با تشکیل دولت طالبان خط لوله گاز از مسیر ایران،ترکمنستان یا افغانستان باید عبور نماید اما این دو کشور ناممکن و افغانستان قابل امکان بنظرمی رسید، به حمایت خود از این گروه (طالبان) با امریکا ومتحدانش ادامه می‌دهند تا این‌که بعداز تشکیل حکومت طالبان (کارلوس بولگرونی) نا امید شد. در این هنگام امریکا از این گروه حمایت و در حال بررسی همه جانبه ای به رسمیت شناختن این گروه است ودیدارهای دیپلوماتیک نمایندگان گروه 2+6ادامه پیدا می کند. پیش‌شرط امریکا استرداد بن لادن از افغانستان وتحویل دهی آن به امریکا بود اما طالبان این کار را نمی کند و حاضر به تحویل دهی اسامه بن لادن نیست، اتحادیه اروپا بخاطر به رسمیت شناختن و بررسی اوضاع چند تن از نمانیده گان خود را اعزام کرد تا به افغانستان آمده وضعیت را از نزدیک مشاهده کند، در این جریان هئیت اعزامی گزارشی ارایه کرد که امارت اسلامی مورد پذیریش اتحادیه اروپا قرار نگرفت. اسامه بن لادن سرمایه دار وارد افغانستان می شود وتابعیت اش از عربستان سعودی لغو می شود.امریکا چندین بار دولت طالبان راتحریم می کند اما کمک های همه جانبه آی اس آی پاکستان و عربستان سعودی قطع وتحریم نمی شود.

گروه طالبان با اندکی جنگ و مبارزات نظامی چندین ولایت را از دولت مجاهدین (برهان الدین ربانی) گرفت و یکی پی هم ولایات لوگر، هرات، میدان وردک، جلال آباد، غزنی، خوست و کابل را از کنترول دولت خارج وتحت حکومت خود در آوردند.

طالبان درآغاز ورود و تصرف کابل، داکتر نجیب الله و شاهپور برادرش را از مقر سازمان ملل بیرون و به تناب دار حلقه آویز کردند، سپس حکومت (امارت اسلامی افغانستان) را اعلام ومتعاقباً کشورهای پاکستان، عربستان سعودی و امارات متحده عرب این حکومت را به رسمیت شناختند .

اندکی پس از استقرار این گروه در افغانستان، فعالیت این گروه در داخل بسنده نشد و دست به حملات در بیرون از مرزها زد. 11 سپتامبر سال 2001برج دوقولوی امریکا را ویران نمود وهزاران کشته برجای گذاشت. این حمله در افغانستان و پاکستان طراحی شده بود و بدون شک این زمینه را طالبان مهیا کرده بود. این عمل خشم شدید امریکا وحمله نظامی را در پی داشت. بعداز حمله سال 2001 و تشکیل حکومت موقت جدید درافغانستان طالبان شکست خورده وهدف امریکا و شرکت(بریداس و یونوکال) بعداز 12سال حضورشان تحقق یافت و خط لوله گاز ار افغانستان در معرض ساخت ساخت قرار گرفت.

اینرا هم چک کنید

واژه “زن” را کمی درست بخوان

فریبا اکبری، دانش آموخته خبرنگاری دانشگاه هرات سرچشمه واژه زن انسانیت است، نه ضعیفه، نه …