ارسالی: محمود نبوی
مصارف کمرشکن در محافل اجتماعی در افغانستان، از جمله رسوم و عنعنات ناپسندی است که توانسته است از لحاظ اقتصادی خانواده های زیادی را به رنج بکشاند. این رسم آزار دهنده هرچند دامن گیر همه مردم افغانستان است، اما تاهنوز برای از بین بردن آن مبارزه ی جدی صورت نگرفته است. بتازگی وزارت امور زنان به همکاری علمای دینی در افغانستان نشستی را برگزار نمود که متن ذیل اعلامیه ی نهایی این نشست در مورد جلوگیری از مصارف گزاف محافل می باشد.
بسم الله الرحمن الرحیم
« وَلَا تُطِیعُوا أَمْرَ الْمُسْرِفِینَ و از فرمان اسراف كنندگان فرمانبرداری نكنید » سوره شعرا آیه 151
ما جمعی از علمای دینی، شخصیت های فرهنگی و اعضای برجسته جامعه مدنی افغانستان بعد از بحث و تبادل نظر دقیق علمی در طول سه روز برگزاری كنفرانس”جلوگیری از مصارف گزاف محافل” كه به ابتكار وزارت امور زنان و همكاری و همراهی وزارت ارشاد، حج و اوقاف، آكادمی علوم افغانستان، شورای سرتاسری علمای كشور، نهادهای عدلی و قضایی و جامعه مدنی تدویر یافته بود، مطابق دستورات دینی، مصالح و منافع اجتماعی كشور و مردم افغانستان جهت مبارزه پیگیر موضوعات ذیل را منحیث قطعنامه، اعلام می داریم.
1. با توجه به آیات شریفه قرآن عظیم الشان كه می فرماید: خداوند اسراف كنندگان را دوست ندارد و نیز تبذیر كنندگان یعنی كسانی كه بیهوده و بی جهت مال خویش را ضایع می كنند، برادران شیطان هستند، برگزاری محافل و مجالسی كه با اسراف و تبذیر و صَرف هزینه های سرسام آور همراه است، خلاف فطرت، روحیه و تعالیم والای اسلام است، كنترل و جلوگیری از آنها مطابق به دستورات دینی را به مصلحت و منفعت ملت مسلمان افغانستان می دانیم.
2. از علمای دینی، امامان و خطبای مساجد، استادان مدارس دینی و مراكز علمی به جد می خواهیم در مطابقت به تكالیف الهی، مردم را نسبت به مساله اسراف و تبذیر در محافل و مجالس آگاهی داده، بسوی اعتدال در همه زمینه ها مخصوصا در مصارف محافل ارشاد نمایند.
3. از مسوولان رسمی، بزرگان، متنفذان قومی، خانواده ها و عموم مردم کشور انتظار داریم در امر جلوگیری از مصارف بیجا و گزاف محافل كه باعث ورشكستگی پایه های اقتصادی مردم می گردد، اقدامات لازم را به نوبه خویش روی دست گیرند.
4. از وزارت محترم ارشاد حج و اوقاف و وزارت محترم اطلاعات و فرهنگ انتظار داریم در بخش آگاهی عامه خویش، راجع به مضرات مصارف گزاف محافل و مجالس برنامه های آگاهی دهی را در سطح جامعه روی دست گیرند.
5. از وزارت محترم عدلیه می خواهیم كه در طی مراحل قانون جلوگیری از مصارف گزاف در عروسی ها و محافل مدنی، اقدام های جدی نموده و زمینه تصویب هرچه سریعتر آن را فراهم نمایند.
6. رسانه های آزاد و مستقل به عنوان ركن اصلی و مهم ترویج فرهنگ در جامعه از جایگاه ویژه ای برخور دارند، لذا از رسانه های مختلف متعهد به ترقی و تعالی جامعه انتظار داریم در جهت ترویج و گسترش فرهنگ برگزاری ساده و به دور از تجملات مراسم، برنامه های آگاهی عامه را وقتا فوقتا از طریق خویش نشر نمایند.
7. از وزارت های محترم معارف و تحصیلات عالی کشور تقاضا می نماییم تا در مکاتب و دانشگاه های رسمی و غیر رسمی کشور پیرامون حرمت و پیامد های سوء و ناگوار اسراف و تبذیر، برنامه های ویژه آگاهی دهی را روی دست گیرند.
و من الله التوفیق