فواید روزه از نظر علم طب

 ارسالی: سید احمد فهیم معصومی

امروز علم ثابت كرده است كه در رژیم غذایی روزه‌ داری، چربی‌های اضافی ‌بدن رو به تحلیل می‌ رود، چاقی بی ‌رویه و مضر كاهش می ‌یابد، فشار روی مفاصل كمتر و اندام ‌های تحتانی شكم و دستگاه ‌های قلبی، عروقی و گوارشی تنظیم و تعدیل می‌ شوند. دستگاه دفاعی بدن نیز به حالت آماده باش درآمده و تقویت و تنظیم می‌ گردد.

داکتر محمد همایون لودین، مشاور تغذیه با شیر مادر وزارت صحت عامه افغانستان، در گفتگو با خبرگزاری صدای افغان(آوا) با بیان مطلب فوق افزود که روزه داری یکی از عوامل تهیه انرژی در بدن و مقابله در برابر میکروب ها می باشد. او گفت که در طول سال آنطور که باید انسان نظم را در مصرف غذا رعایت کند نمی کند؛ بنابراین سیستم های موجود به خصوص دستگاه گوارش دچار عارضه هایی می شود که تنها با روزه می توان آن را ترمیم کرد. انسان همیشه باید برای صحتمندی خود سه حالت را در نظر داشته باشد: گرفتن انرژی، تقویت انساج بدن از طریق انرژی ها و مقابله در برابر انتانات یا میکروب ها.

داکتر لودین در توضیح مطلب بالا گفت که از نگاه پزشکی، غذا به دو نوع تقسیم شده است: یکی مورد ضرورت روزمره و دیگری غذای که انسان کمتر به آن نیاز دارد. به گفته او، انسان چه در خواب و چه در بیداری نیاز به انرژی دارد زیرا تمام فعالیت های بدن مصرف کننده انرژی است بنابراین روزانه باید از غذا های انرژی زا مانند برنج، گوشت، کچالو، لوبیا، نخود، نان و سایر حبوبات استفاده کند. نوع دیگر غذا که انسان به آن کمتر ضرورت دارد اما بی نهایت مفید است عبارت از منرال ها و ویتامین هاست. زمانی که یکی از ویتامین ها در وجود انسان کم باشد ممکن است دچار سوء تغذیه و یا بیماری شود؛ از اینرو باید همیشه متوجه بود که هر آنچه را بدن ضرورت دارد حتی المقدور رسانده شود. او در ادامه گفت زمانی که انسان روزه می گیرد باید تمام غذا های مورد ضرورت را در نظر داشته باشد تا صحمند باشد. به طور مثال در سحری یک نوع غذا را باید انتخاب کند و در افطاری نظر به نیازمندی بدن نوع دیگری را انتخاب کند.
لودین گفت که در سحری باید از غذاهایی استفاده کرد که انرژی ۱۶ یا ۱۷ ساعت را تامین کرده بتواند مانند برنج، گوشت، لوبیا، نخود، کچالو، نان و سبزیجات. اما غذاهای شیرین در سحری مانند عسل یا مربا، در ظرف دو یا سه ساعت کاملاً جذب می شود و در نتیجه بدن انسان با کمبود انرژی در طول روز مواجه می گردد. او همچنین گفت کسی که می خواهد در جریان روز دچار تشنگی نشود باید بعد از افطاری تا سحری یک تقسیم اوقات منظم در گرفتن مایعات داشته باشد و بهترین راه این است که در هر ساعت کم کم مایعات بگیرد و اندک اندک نیازمندی های بدن را رفع کند تا مایعات جذب بدن شود. اما به گفته وی اگر مایعات را به یکباره وارد بدن کند و وقفه نداشته باشد ضایعات به وجود می آید و این مایعات بدون اینکه تبدیل به انرژی شود و نیازمندی های بدن را رفع کند تبدیل به ادرار می شود و بعد از چند ساعت انسان احساس تشنگی می کند. او گفت که اگر انسان نوع غذا را از لحاظ کاربردی در نظر نگیرد ممکن است به مرض های گوناگون دچار شود؛ اما در ماه مبارک رمضان اگر دستورالعمل طبی رعایت شود انسان را صحتمند می سازد.

یكی از دستاوردهای مهم علم صحت نشان می ‌دهد كه با روزه ‌داری، موادی در بدن به وجود می ‌آید كه خیلی بیشتر از حد معمول است و این مواد نقش عمده‌ ای در پیشگیری از عفونت های میكروبی و ویروسی و از بین بردن سلول های سرطانی دارند. چون در حالت عادی بسیاری از این میكروب ها و ویروس ها در بدن، به حالت نهفته و نیمه فعال قرار دارند و وقتی بدن انسان ضعیف می‌ شود، آنها فعالیت های شدیدی را شروع می ‌كنند و شروع به تخریب می ‌نمایند. با روزه ‌داری مواد از بین برنده این موجودات مزاحم در بدن افزایش می‌ یابد و شروع به حذف و نابودی آنها می ‌نماید. در واقع باید گفت که روزه ‌داری سبب پاكسازی كلی بدن می‌ شود و انسان را آماده می‌ سازد؛ تا در مقابل بسیاری از خطرات و بیماری‌ ها مصئون بماند. داکتران می گویند در این ماه، بدن تحت تأثیر فشارهای مختلف روحی و جسمی قرار می ‌گیرد و به اصطلاح استرس‌ های مختلفی به بدن وارد می ‌شوند و بدن عكس‌ العمل ‌های متفاوتی از خود نشان می ‌دهد. این در تنگنا قرارگرفتن و دچار مضیقه شدن و تحمل استرس های مختلف، در واقع امتحان و محكی است برای انسان برای دانستن اینکه بنیه او خصوصا بنیه دفاعی ‌اش چگونه است.
باید گفت كه محرومیت غذایی و فقری كه در اثر روزه ماه مبارك رمضان ایجاد می‌ شود، تأثیر بسیار مثبتی در تقویت قوای روحی و روانی دارد و به شخص اعتماد به‌ نفس و اطمینان می‌دهد تا در مقابل بسیاری از خطرات روحی، جسمی و محرومیت‌ ها مقاومت نماید و شخصی با ثبات و متكی به اراده به وجود آورد تا در مقابل استرس‌ ها و فشارهای روحی و اجتماعی تاب و توان كافی به دست آورد و دست به رفتارهای نادرست و ناهنجار نزند. روزه اثرات زیادی روی اركان بدن دارد كه باید طبیبان و داکتران كتاب ها و مقاله ‌هایی در مورد آن بنویسند؛ اما در یك كلام می‌ توان گفت که روزه، عامل تندرستی در بدن انسان می ‌باشد.

درباره سید احمد فهیم معصومی

Love to share my ideas.

اینرا هم چک کنید

بیشتر از 30 زن در شهر کابل مهارت های رهبری را فرا گرفتند

مجله فانوس در ادامه ی برنامه های آموزشی خود برای جوانان، این بار به منظور …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *