فواید خرما

ارسالی: فرشته
کارشناس : داکتر مصطفی برهانی
امروز درباره خرما صحبت می کنیم که در احادیث و روایات اسلامی تاکید زیادی بر مصرف آن شده است . تولید خرما جزء مهمی از درآمدهای اقتصادی بسیاری از کشورها بخصوص بعضی از کشورهای اسلامی به حساب می آید . کشورهای عراق و عربستان و ایران از مهمترین تولید کنندگان و صادر کنندگان خرما در دنیا هستند . علاوه بر خرما از کلیه اجزا و قطعات درخت خرما هم استفاده های زیادی می شود . بعنوان مثال از شاخه های آن در ساخت انواع سبد ، زنبیل ، حصیر و وسایل دیگر استفاده می شود . از لیف و چوب و تنه خرما در صنعت چوب و نئوپان استفاده می شود که اگر با توجه به پیشرفت های علمی و صنعتی از آن به درستی بهره برداری شود می تواند در توسعه و شکوفایی اقتصاد ، نقش مهمی داشته باشد . امروزه از خرما استفاده های غذایی ، دوایی و صنعتی بسیار زیادی از خرما می شود و مصرف آن در سبد غذایی بسیاری از خانواده ها قرار دارد بطوریکه تولید سالانه خرما در جهان حدود سه میلیون و دو صد هزار تن بر آورده شده است . از آنجایی که غذای مغز ، گلوکز خالی است و گلوکز در شیرینی جات طبیعی مثل خرما ، عسل و انگور وجود دارد بنابراین بسیار مناسب است برای اینکه در طول روز فعالیت فکری و مغزی انسان به درستی انجام پذیرد و اختلالی در سلسله اعصاب رخ ندهد ، صبحانه ، خرما یا عسل یا شرینی های طبیعی دیگر مصرف شود .
خرما در هرم غذایی اهمیت زیادی دارد و از ارزش بالایی برخوردار است بطوریکه می توانیم بگوییم خرما هم غذا است و هم دوا و هم قابلیت ذخیره سازی و نگهداری را دارد و می توانیم تا حدود بیش از یکسال آنرا ذخیره کنیم بدون اینکه بطور قابل توجهی خاصیت و ارزش غذایی اش را از دست بدهد .
خرما و درخت خرما مثل معدنی است که انواع غذاها و دواها را می توانیم از آن تهیه کنیم . خرما بهترین غذا برای مناطق گرمسیر و بیابانی است هم به این دلیل که عطش و تشنگی را بر طرف می کند و هم به این دلیل که املاح و مواد از دست رفته بدن را می تواند سریعا جایگزین کند و انرژی لازم را برای فعالیت فراهم کند . از طرف دیگر بر اساس تحقیقاتی که صورت گرفته است خرما کاملترین غذاهاست چون تقریبا همه ویتامین ها و املاح معدنی را دارد ، ویتامین های A ، C ، D و همچنین ویتامین های گروه B در خرما وجود دارد . همچنین خرما دارای پروتئین است ، چربی ، کربوهیدرات یا قندها را دارد ، سدیم ، پتاسیم ، منیزیم ، کلسیم ، آهن ، فسفر ، کلر ، ید و کاروتین و اسید های آمینه به نسبت های متفاوتی در خرما وجود دارد بنابراین می توانیم بگوییم که تقریبا هیچ میوه یا ماده غذایی ای وجود ندارد که این همه مواد را یکجا داشته باشد .
خرما باعث تقویت سیستم ایمنی و تقویت سیستم دفاعی بدن می شود بنابراین می تواند از بسیاری از بیماری ها پیشگیری کند . خرما منبع مهمی برای تامین انرژی بدن است چون مقدار زیادی قند میوه یا پروکتوز دارد . خرما غذای مغز و سلول های عصبی است چون دارای گلوکز و فسفر است و باعث نشاط و سرحالی بدن می شود . مصرف مداوم و پیوسته خرما باعث رفع کم خونی می شود چون آهن زیادی دارد اگر ما روزی نیم کیلو خرما به مدت یکماه مصرف کنیم تقریبا هر نوع کم خونی ای که ناشی از فقر آهن باشد را جبران می کند .
خرما برای معالجه شب کوری هم بسیار مناسب است چون غنی از ویتامین A است و رطوبت چشم را هم حفظ می کند . از مبتلا شدن به سرطان هم جلوگیری می کند چون دارای منیزیم است – همچنین دارای کاروتن است که برای پیشگیری از سرطان بسیار مفید است . خرما برای استحکام استخوان ها و دندان ها هم مفید است چون دارای ویتامین D و فسفر است که موجب جذب کلسیم می شوند . باعث پاک کردن روده ها و دفع سم ها از بدن می شود خستگی و اختلالات قلبی را هم بر طرف می کند ، از تحلیل عضلات و کم حجم شدن آنها هم جلوگیری می کند بنابراین کسانیکه ورزشکارند می توانند از خرما استفاده کافی را ببرند .همچنین خرما برای سوء هاضمه ، ناراحتی های گوارشی و همچنین ناراحتی های تنفسی مثل آسم بسیار مفید است ، برای فکر و افزایش حافظه هم مفید است . به دلیل داشتن ویتامین های گروه B باعث برطرف شدن استرس و اضطراب می شود . همچنین به دلیل مواد بسیار مفیدی که دارد باعث می شود پیری را به تاخیر بیندازد ، باعث پیشگیری از ریزش مو ، ترک لب و تکه تکه شدن ناخن ها هم می شود و برای بیماری های کبدی و فلج شدن هم مفید است .
برای برطرف کردن خستگی ، سستی و بیحالی هم بسیار مفید است چون موادی که در خرما وجود دارد بسیار زود جذب می شود . در مغز کودکان ماده ای وجود دارد که باعث آرامش کودکان می شود و اگر این ماده کم شود باعث اضطراب ، بیخوابی ، پرخاشگری و بیقراری طفل می شود که با خوردن خرما این کمبود بر طرف می شود و کودک مجددا به آرامش بر می گردد . از طرفی هم خرما باعث زیاد شدن وزن کودک می شود و ضعف او را برطرف می کند بخصوص اگر خرما همراه شمبلیله مصرف شود باعث ازدیاد بیشتر وزن کودکان می شود و ضعف را بیشتر برطرف می کند . خرما باعث افزایش فعالیت فکری و مغزی کودکان می شود و در یادگیری تاثیر بسیار مثبتی دارد چون همانطور که گفتم دارای فسفر است .
خرما یکی از میوه هایی است که مقدار فسفر و کلسیم آن به اندازه فسفر و کلسیمی است که به طور طبیعی در بدن ما وجود دارد . خرما دارای ویتامین A است ، این ویتامین مخصوص رشد است و برای نگهداری کلسیم در بدن ضروری است .
خرما ویتامین B1 هم دارد که برای تعادل اعصاب و تغذیه بدن لازم است . فسفری که در خرما وجود دارد سلول های عصبی را سرزنده و شاد نگه می دارد و این ماده حیاتی است که چاره و درمان موثر تمام کمبودهای بدن است .
بر طبق تحقیقات علمی صورت گرفته مشخص شده است که احتیاج انسان به آهن طوری است که اگر ما روزانه مقداری تقریبا کم خرما مصرف کنیم می توانیم آهن مورد نیاز بدن را تامین کنیم . بنابراین با مقدار کمی خرما احتیاج بدن به آهن رفع می شود . آهن نیرودهنده گلبول های قرمز خون است و چون خرما دارای مقدار زیادی آهن است در جلوگیری از کم خونی و یا معالجه و درمان آن اثر کاملی دارد . وجود منیزیم در خرما هم قابل توجه است . معمولا برای یک کیلو خرما یک متر مکعب آب لازم است و آب در مناطقی که درختان خرما رشد می کند بسیار کمیاب است و این مناطق سرشار از املاح معدنی بخصوص منیزیم است که میوه خرما از آن بهره کافی می برد .
وجود منیزیم در خرما باعث شده است تا صحرانشینان که در آبادی های نزدیک به درختان خرما زندگی می کنند و اغلب خوراک آنها خرما است از ابتلا به سرطان مصون و محفوظ باشند چون ثابت شده است منیزیم یکی از موادی است که اگر به مقدار کافی در غذا وجود داشته باشد در مقابل سرطان مصونیت ایجاد می کند . ماده گرانبهای منیزیم علاوه بر اینکه در مقابل سرطان محافظت ایجاد می کند خودش هم یک کاتالیزور است یعنی واکنش هایی که در بدن رخ می دهد را تقویت می کند تا این واکنش ها و سوخت و سازها به خوبی صورت بگیرد و این کاتالیزور برای اصول تغذیه بدن ما لازم است چون منیزیم انرژی عضلانی را تقویت می کند و قوای عصبی و عمومی بدن را افزایش می دهد . منیزیم با فسفر ، تقویت کننده اعمال فکری ما هستند البته منیزیم برای پروستات کلیه ها هم ماده غذایی پر ارزشی است . بعضی اوقات کلیه ها نمی توانند از ورود قند به خون جلوگیری کنند و در نتیجه قند خون ممکن است وقتی بالا برود ، بیماری دیابت پیدا شود در این صورت یکمقدار منیزیم می تواند جریان کارها را به سیر طبیعی خودش سوق دهد . اشخاصی که به بیماری دیابت مبتلا شده اند خرما برای آنها شیرینی طبیعی است و چون دارای ویتامین B2 است غذا را خیلی زود جذب بدن می کند .
البته خرما را می توانیم تا بیش از یکسال نگهداری کنیم بطوریکه اثر و مواد آن تقریبا حفظ شود اما اگر خرما تازه و طبیعی باشد بسیار بهتر است . خرمایی که تخمیر شده است و یا با مواد شیمیایی شسته شده است برای سلامتی زیاد مناسب نیست حتی الامکان باید خرمای تازه و طبیعی مصرف شود . کسانیکه دچار کم خونی شده اند می توانند در جاهایی که درختان خرما وجود دارد رژیم خرما بگیرند و بجای هر غذایی روزی نیم کیلو خرما بخورند و اگر این کار را تا یکماه ادامه دهند کم خونی شان برطرف خواهد شد و دارای رنگ و رخساری سالم و شاداب خواهند شد .

اینرا هم چک کنید

واژه “زن” را کمی درست بخوان

فریبا اکبری، دانش آموخته خبرنگاری دانشگاه هرات سرچشمه واژه زن انسانیت است، نه ضعیفه، نه …