عوامل مهم در نشر و انتقال اندیشه های جدید به عامه مردم

ارسالی: سلیمه

۱- اختراع صنعت چاپ ( ۱۵۵۰ میلادی )
۲- نهضت ترجمه
جنبش اصلاح دینی
نابسامانی های اجتماعی ، فقر و معضلات دیگر که مردم را از زمانه خویش بیزار میکند قبل از هر چیز به حساب تشکیلات سیاسی و سیاستمداران گذاشته میشود ولی مردم اروپا در قرون سیزده و چهارده میلادی فقر ، طاعون و بلاهای دیگر را به حساب کلیسا میگذاشتند.
که نماد نظام سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی قرون وسطی محسوب میشد جالب آنکه اندیشه اصلاحات دینی ابتدا از کلیسا شکل گرفت .
بسیاری از روحانیون آگاه و مسئول در ابتدا خواستار چنین اصلاحاتی شدند ولی از آنجا که ساختار کلیسا به گونه ای بود که هیچ تغییر و اصلاحی را نمی پذیرفت این روحانیون موفق نشدند .
علل و عوامل اصلاحات دینی
۱- علل مذهبی : نگرانی نسبت به آینده اعتقادات مذهبی مردم در پایان قرون وسطی که به اندیشه های الحادی تن سپرده بودند با ترجمه
انجیل و دستیابی عامه باسواد مردم به آن نیاز مردم به روحانیون که انحصار تفسیر کتاب مقدس را در دست گرفته بودند کاهش یافت .
۲- علل اخلاقی : سوء استفاده اربابان کلیسا از مقاماتشان و ارتکاب به اعمال خلاف شئون مذهبی ، اخلاقی و انسانی آنها باعث شد تا کلیسا نزد مردم بی اعتبار شود ( خرید و فروش بهشت ، ثروت اندوزی و رابطه کشیشان با فواحش )
گرگوار هفتم (۱۰۷۳ – ۱۰۸۵) پاپ قدرتمند قرن یازدهم اصلاحات گسترده ای را در جهت یکسان سازی وضعیت اسقفان و کشیشان و احیای اقتدار کلیسا به اجرا گذاشت ولی بر اثر عمق فساد و تباهی موفق به اعمال آن اصلاحات در کلیسا نشد .
۳- علل اقتصادی و سیاسی : یکی از مفاسد کلیسا ولخرجیها و اسرافهایی بود که هزینه آن از تحمیل خراج بر مردم در سراسر اروپا و یا از طریق فروش بهشت به گناهکاران ثروتمند حاصل میشد این تحمیلات هم کمر مردم را خم میکرد هم بر گرده دولتها فشار میاورد .
اولین ضربه را فرانسه بر اقتدار پاپ وارد ساخت ابتدا فلیپ لوبل که در برابر بنیفانس هشتم مقاومت می کرد به پیدایش آموزه جدید
( گالیکن ) یعنی استقلال کلیساهای فرانسه از رم را دامن زد پس از مرگ بنیفانس جانشین وی از میان کاردینالهای فرانسه برگزیده شد و مقر وی را به آوینیون در جنوب فرانسه منتقل کردند ( ۱۳۷۷ – ۱۳۰۹ ) و نهایتا این روند به توافقنامه کنکردای بولونی ( ۱۵۱۶ ) استقلال کلیساهای فرانسه از رم انجامید .
ضربه دوم از سوی هانری هشتم در سال ۱۵۳۴ بر اقتدار پاپ وارد شد و آن هم استقلال کلیساهای انگلستان از رم بود که به ( آنگلیکن )
معروف میباشد در این زمان جنبش اصلاحات دینی نیمی از اروپا را فراگرفته بود و انگلستان برای همیشه به مذهب پروتستان پیوست .
بسیاری از حکام شاهزاده نشینها که از فقدان آزادی و استقلال ناراضی بودند به مجدد ظهور حرکت اصلاح دینی با آن همراه شدند .
در حقیقت کلیسا و امپراتوری دو ستون یک خیمه بود کلیسا به عنوان بازوی فرهنگی و مذهبی و امپراتوری به عنوان بازوی سیاسی و نظامی نظام قرون وسطایی بود وحرکت جدید نیز در دو دسته تشکیل گرفت (اصلاح طلبان در برابر کلیسا و شاهزادگان در برابر امپراتور )

درباره salima

اینرا هم چک کنید

فرصت اشتراک در رقابت مقاله نویسی مجله فانوس

به اطلاع تمامی جوانان قلم بدست که خواهان اشتراك در بزرگترین رقابت مقاله نویسی باشند …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *