شبكه‌هاي نسل آينده (ان‌ جي ان)

ارسالی عباس

شبكه‌هاي نسل آينده آميزه‌اي يكپارچه از شبكه تلفن عمومي (پي‌اس‌تي‌ان) و شبكه‌ي عمومي داده‌هاي (پي اس دي ان) هستند كه انعطاف پذيري را به گونه‌اي چشم‌گير افزايش مي‌دهند.

با توجه به آن كه روند مقررات‌زدايي و آزاد‌سازي در بازار مخابرات به رقابت دامن‌زده‌ است ،قيمت‌ها كاهش يافته است و نوآوري‌ها اوج گرفته‌اند. شبكه‌ي نسل آينده نيز يكي از اين نوآوري‌ها است. با همگرايي خدمات صوتي و داده‌اي، شبكه‌ي “پي اس تي ان” در معرض دگرگوني شگرفي قرار گرفته است. شبكه‌ي جديدي در حال سر برآوردن است كه خاستگاه‌اش فناوري‌‌ها نو،‌ تقاضا‌هاي نو و شدت‌گيري رقابت است.

اين دگرگوني همساني‌هاي بسياري با تحولي داردكه طي دهه‌ي گذشته در قلمرو پردازش اطلاعات رخ داد. شبكه‌هاي بزرگ متكي به بزرگ رايانه‌هاي متمركز و گران قيمت و پايانه‌هاي دست و پا گير جاي خود را به شبكه‌هاي گسترده‌ي كنوني  داد كه استخوان‌بندي‌شان را رايانه‌هاي روميزي ارزان و كوچك و متصل  به هم تشكيل مي‌دهند. به لطف اين تحول بود كه پيوند نزديك‌تري ميان كاربر نهايي و برنامه‌هاي  كاربري برقرار شد،‌ هزينه‌ي كلي كاهش يافت و انعطاف‌پذيري و قابليت كاربرد  سامانه‌ها به گونه‌اي چشم‌گير افزايش يافت.

به بيان ديگر نسل جديد شبكه‌هاي ارزان قابليت آن را دارند كه همان تحول را در بازار خدمات مخابراتي پديد آورند كه رايانه‌اي شخصي  روميزي در بازار خدمات پردازش رايانه‌اي پديد آوردند.  سوييچ‌هاي بزرگ و متمركز همچنان نقش مهمي در شبكه خواهند داشت اما سوييچ‌هاي برنامه‌پذير و توزيع شده نيز در تغيير چشم‌انداز شبكه نقش مهمي ايفا خواهند كرد.

حلقه‌ي گمشده

معماري نسل آينده شبكه، نقش بسيار مهمي در شكل‌گيري اين تحول دارد و در واقع حلقه‌ي گمشده‌ي بين شبكه‌هاي “پي اس دي ان” است.

معماري سويچينگ نسل آينده،رهيافتي كاملاً  نو به دست مي‌دهد كه خدمات زير را فراهم مي آورد:

*ارائه‌ي كاركرد‌هاي سوييچي با هزينه‌اي بسيار كم‌تر از سوييچ‌هاي متعارف

* توزيع كاركرد سوييچي در لبه‌هاي شبكه نه در مركزيت آن

* حفظ سرمايه گذاري‌هاي موجود از طريق پشتيباني از تمام استاندارد‌هاي موجود شبكه‌هاي آنالوگ و ديجيتال، واسط‌ها، خطوط انتقال و عناصر خدمات

*كاستن از شمار عناصر شبكه از طريق تركيب مجموعه‌اي از كار‌كرد‌هاي تحول خدمات،‌ برنامه‌ها‌ي كاربردي و خدمات تلفن.

* فراهم آوردن امكان ايجاد خدمات جديد از طريق واسط‌هاي برنامه‌پذير و انعطاف‌پذير.

* افزايش چشم‌گير ميزان پذيري براي آن كه بهره‌برداران شبكه بتوانند شمار مشتركين خود را به سرعت و به گونه‌اي مقرون به صرفه افزايش دهند.

*افزايش گسترش پذيري شبكه از طريق استفاده از معماري باز و در نتيجه برخورداري از مزاياي پيشرفت‌هاي آينده در قلمرو فناوري‌ها

* بازنگري در طراحي شبكه به گونه‌اي كه قابليت پايداري در برابر ايراد‌هاي به حداكثر برسد و اوقات از كار افتادگي به صفر برسد.

* كاستن از هزينه‌هاي بهره‌برداري با استفاده از قابليت‌هاي پيشرفته‌ي نگه‌داري و عيب‌يابي از راه دور.

* افزايش در آمد‌ها از طريق ارائه هر چه سريع تر خدمات به بازار، كاستن از هزينه‌هاي بالاسري و ارائه ي قابليت‌هاي مديريت از راه دور.

سوييچ‌هاي نسل آينده

سوييچ‌هاي نسل آينده انعطاف ‌پذير‌ترين كار پايه‌‌هاي (پلاتفورم) موجود هستند. سوييچ‌هاي نسل آينده آميزه‌اي از ميزان‌پذيري قوي، محيط باز براي ايجاد خدمات،‌ عيب‌يابي و مديريت از راه دور و بالا‌ترين دسترس‌پذيري به دست مي‌دهند و گذار از معماري امروزي سوييچ‌ها به سوي معماري مقرون به صرفه‌تر و كارآمد‌تر شبكه‌هاي نسل آينده را ميسر مي‌كنند.

ميزان پذيري قوي:

سوييچ‌ها نسل آينده به گونه‌اي ساخته شده‌اند كه براي برآورده سازي نياز هر تعداد مشترك ميزان پذيرند. اين سامانه‌ها را به گونه‌اي طراحي كرده‌اند كه هزينه‌ي راه‌اندازي و آغاز به كار با آن‌ها اندك باشد و به مرور و با گسترش كار به تدريج افزايش  يابد به اين ترتيب شركت‌هاي مخابراتي بهتر مي‌توانند از سرمايه‌هاي خود استفاده كنندو به ميزاني كه شبكه‌اشان نياز دارند به خريد ظرفيت اقدام كنند. همين كه به ظرفيت بيشتري نياز افتاد مي‌توان كارت‌هاي بيشتري نصب كرد.

محيط ايجاد خدمات:

براي عقب‌ نماندن و پيروزي در محيطي رقابتي، شركت‌ها چاره اي ندارند جز ارائه‌ي خدمات پيشرفته و در آمد‌زا. يكي از مزيت‌ها سوييچ‌هاي نسل آينده همين محيط ايجاد خدمات است. محيط ايجاد خدمات در سوييچ‌هاي نسل آينده به طور معمول به صورت يك واسط كاربري گرافيكي است و شركت‌هاي مخابراتي مي‌توانند همان مقدار كه مشتريان‌شان نياز دارند خدمات ايجاد كنند و بابت آن پول خرج كنند. شركت‌هاي مخابراتي ديگر لازم نيست كه

چشم به راه ارتقاء نرم افزار‌ها توسط فروشندگان سوييچ بمانند. در عوض مي‌توانند به سرعت و به گونه‌اي مقرون به صرفه به توليد نرم‌افزار‌هاي اختصاصي خود بپردازند و در اين راه از خدمات شركت‌هاي كوچك ثالث استفاده كنند. اين كار يك حسن ديگر هم دارد،‌ هر شركت مخابراتي برنامه‌ي كاربردي خاص خود را دارد بنابر اين توانايي رقبا براي ارئه خدمات مشابه‌ محدود مي‌شود.

مديريت و عيب‌يابي از راه دور:

شركت‌هاي مخابراتي مي‌توانند با استفاده از سوييچ‌هاي نسل آينده شبكه‌اي گسترده از سوييچ‌هاي هوش‌مند ايجاد كنند اما در قلمرو مديريت با يك سوييچ مجازي سرو كار داشته باشند. در كنار اين شبكه يك واسط كاربري گرافيكي بسيار كارآمد هم وجود دارد كه به شركت‌هاي مخابراتي امكان مي‌دهد شبكه‌اشان را از راه دور اداره كنند. سوييچ‌هاي نسل آينده به شركت‌هاي‌ مخابراتي امكان مي‌دهند از طريق رايانه‌ي ميزبان متصل به شبكه‌ي نسل آينده به منابع روي هر كارت دسترسي يابد. اين قابليت به گونه‌اي چشم‌گير هزينه‌هاي بهره‌برداري از شبكه را كاهش مي‌دهد.

بالا‌ترين دسترس پذيري:

در سوييچ‌هاي نسل آينده ميزان از كار افتادگي به صفر مي‌رسد و اين به لطف نرم‌افزار‌هايي است كه در برابر بروز ايراد بسيار مقاوم‌اند و در حين كار مي‌توان آن‌ها را تنظيم كرد. در اين كارپايه‌ براي ارتقا نرم افزار‌ نيازي به خواباندن سامانه‌ يا قرار دادن آن در حالت كار كرد ساده نيست. يعني در حين كار سوييچ مي‌توان به بارگذاري و فعال سازي نرم افزار پرداخت. حتي وقتي كه مكالمه‌ها در حال انجام هستند نيز مي‌توان بدون وقفه‌اي عمل ارتقاء به نرم‌افزار جديد را انجام داد. شركت‌هاي مخابراتي با استفاده از سوييچ‌هاي نسل آينده مي‌توانند خدمات و قابليت‌هاي جديد را به صورت بي‌درنگ عرضه كنند و نيازي نيست كه منتظر بمانند تا ترافيك شبكه به حداقل برسد.

انعطاف پذيري كاركردي

سوييچ‌هاي نسل آينده را مي‌توان در كاربرد‌هاي شبكه‌اي گوناگون به كار گرفت كه برخي از آن‌ها عبارتند از:

* جانشين سوييچ‌هاي متعارف

* به كار‌گيري در كارپايه‌هاي خدمات پيشرفته

* استفاده در سوييچ‌هاي دسترسي محلي بي‌سيم و كنترل كننده‌هاي ايستگاه پايه

مزيت اقتصادي

آشكارترين مزيت سوييچ‌هاي نسل آينده پايين‌ بودن هزينه‌ي آن ها است. در سوييچ‌هاي نسل آينده در مقايسه با سوييچ‌هاي متعارف ميزان سرمايه گذاري اوليه‌ي كم‌تري لازم است و ميزان‌پذيري آن ها بسيار كم هزينه‌تر و بسيار خطي‌تر است. پيامد‌هاي اقتصادي اين مزيت‌هاي هزينه‌‌‌اي آشكار است. حتي شركت‌هاي مخابراتي كوچك هم مي‌توانند با استفاده سوييچ‌هاي نسل آينده وارد بازارشوندوبه به سودآوري برسند. همين كه اين شركت‌هاي نوپا سهمي‌ از بازار را به دست آوردند مي‌توانند به سرعت و به گونه‌اي مقرون به صرفه خود را با افزايش تقاضا هماهنگ كنند.

مزيت خدماتي

اما كاهش هزينه فقط بخشي از معادله‌ي رقابت است. امروزه مشتركين در پي خدماتي ابتكاري‌اند كه به ارزش ارتباطات شخصي آن‌ها بيافزايد. ايجاد و ارائه‌ي خدماتي مشتري‌پسند و پاسخ‌گوي نياز‌هاي مشتركين براي دست يافتن به سود و عقب نماندن در گردونه‌ي رقابت ضروري است.

برنامه‌پذيري انعطاف‌پذير يكي از مزيت‌هاي سوييچ‌هاي نسل آينده است و برنامه‌هاي خدمات پيشرفته نيز درون معماري سوييچ تعبيه شده است. بنابراين در بيشتر موارد نياز به كارپايه‌ي جداگانه‌اي براي خدمات پيشرفته نيست و اين هزينه‌هاي اوليه را باز هم كاهش مي‌دهد. باز بودن معماري نرم‌افزاري امكان مي‌دهد كه به سرعت بتوان خدمات و امكانات جديد را به اجرا در آورد و از شركت‌هاي ثالث براي توليد برنامه‌‌هاي كاربردي بهره گرفت.

 اين انعطاف‌پذيري در كنار پايين بودن  هزينه و ماهيت نامتمركز و گسترده‌ي سوييچ‌هاي نسل سوم به بهره برداران شبكه امكان مي‌دهد خدماتي مطابق پسند و نياز گروه‌هاي مختلف مشتركين ارائه دهند، حتي اگر شمار مشتركين هر گروه بسيار اندك باشد. از آن جا كه در سوييچ‌هاي نسل آينده،‌ يكپارچه‌سازي قابليت‌هاي شبكه بي‌نظير است مي‌توان خدمات صوتي،‌ خدمات داده‌اي،‌ خدمات اينترنتي‌، خدمات پيشرفته و غيره را با هم تركيب كرد و در قالب مجموعه‌هايي منحصر به فرد ارائه كرد. در محيطي رقابتي چنين قابليتي براي بهره‌برداران شبكه مزيت چشم‌گيري به شمار مي‌آيد.

دگرگوني‌هاي بخش چند ميليارد دلاري مخابرات چنان شتابان است كه دشوار بتوان رويداد‌ها را پيش بيني كرد. در سده‌ي آينده آن دسته از بهره‌برداران شبكه مي‌توانند رقابت كنند و برنده شوند كه آينده‌نگرو بسيار انعطاف پذير باشند. شبكه‌هاي پيشرفته‌ي نسل آينده، مزيت‌هاي مهمي به دست مي‌دهند:

* كاهش هزينه و پيچيدگي بهره‌برداري شبكه از طريق انتقال كار‌كرد‌هاي سوييچي به لبه‌ي شبكه‌ها

*همگرا كردن صوت و داده و انعطاف پذير كردن بهره‌برداران شبكه براي برخورداري از مزيت استاندارد‌ها و فناوري‌هاي نو

* حفظ سرمايه‌گذاري‌هاي موجود شبكه و ايجاد قابليت ارائه‌ي مقرون به صرفه‌ي خدمات جديد در بازار هاي جديد براي بهره‌برداران شبكه

 سوييچ‌هاي نسل آينده راهي براي گذار از شبكه‌هاي امروزي به  شبكه‌هاي همگراي آينده به دست مي‌دهند. اين سوييچ‌ها يكپارچه‌سازي شبكه‌هاي  “پي اس تي ان” و پي بستر‌هاي داده‌اي “آي پي” و “اي تي ام” را ميسر مي‌كنند. برنامه‌پذيري باز سوييچ‌هاي نسل آينده امكان مي‌دهد تا بتوان به گروه‌هاي مختلف مشتركين خدمات پيشرفته و مشتري‌پسند عرضه كرد.

 

درباره abbas

اینرا هم چک کنید

کارگاه آموزشی وبلاگ سازی و رسانه های اجتماعی از سوی مجله فانوس در ولایت بلخ برگزار شد

مجله فانوس به سلسه برنامه ها و فعالیت های ظرفیت پروری و حمایت جوانان و …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *