ارسالی: نوریه
گرانيتها
گرانيتها به دليل سختي زياد, شفافيت, زيبايي خيره كننده, تنوع طرحها و رنگها و تباين زيبايي رنگها اخيرا” در بازار جهاني بعنوان يك سنگ تزئيني لوكس و گران قيمت بسيار مطرح گرديده اند.
در صنعت سنگهاي نما و تزئيني, فقط آن دسته از گرانيتها كه فاقد آثار آلتراسيون بوده و پديده هاي تكتونيكي و بويژه ميكروتكتونيك را تحمل نكرده باشند, بعلاوه از نظر رنگ باب بازار باشند, مطرح هستند. گرچه برش و سايش گرانيتها بسيار مشكل و پرهزينه تر از سنگهاي آهكي است, و فقط ديسكها و سنگ سابهاي ويژه اي قادر به برش و سايش اينگونه سنگها مي باشند.
گرانيتهاي روشن و قرمز و صورتي (گرانيتهاي آلكالن Q + F.Alc.G) بدليل رنگ صورتي يا قرمز خود بسيار ارزنده هستند و در بازار جهاني جايگاه ويژه اي دارند. گرانيتهاي قرمز ناحيه خوي در آذربايجان غربي, از اين نظر منحصر به فرد هستند.
گرانيتهاي خاكستري رنگ (كرانيتهاي كالكو آلكالن Q+F.Calc-Alc.G) بر حسب درجه تيرگي و روشني و اندازه دانه ها ( كاني ها ) داراي مرغوبيت متغيري هستند.
گرانيتهاي شيركوه در يزد و الوند در همدان و … داراي طيف وسيعي از انواع گرانيتها با رنگ ها و بافتهاي مختلف هستند.
مرمريت
نوعي سنگ آهك است كه تحت فشار و حرارت زياد دگرگون شده است. در اين دگرگوني بلورهاي ريز كلسيت مجددا” متبلور مي شوند و بصورت بلورهاي درشت در مي آيند. رگه هاي موجود در سنگ مرمريت مربوط به ناخالصي هاي موجود در سنگ آهك اوليه است.
مرمريت ها كه از متامورفيسم سنگهاي آهكي اوليه حاصل شده اند, بر حسب درجه متامورفيسم و رشد كريستالها, ممكنست سنگهاي تزئيني مختلفي را با نامها و بافتهاي متفاوت ريز و درشت تشكيل دهند.
مرمريت درشت بلور, سفيد يا خاكستري روشن تا كرم را اصطلاحا” كريستال و مرمريت كريستال سفيد را اصطلاحا” سنگ چيني مي گويند.