درخت بید

ارسالی: محمد

در باغچه های بزرگ می توان از انواع بید برای زینت خانه سود برد. بیدمجنون یکی از بهترین درختان برای ایجاد سایه به شمار می رود. بیدمشک زینتی یکی از مشهورترین درختچه هایی است که در این خانواده قرار داشته و برگهایش در اوایل بهار ظاهر می شوند. بیدسرخ به دلیل شاخه های رنگی اش بسیار مورد توجه علاقه مندان به درختان زینتی است. شاخه های آن در پاییز به رنگ قرمز می گرایند. در مورد درخت بید توجه نمایید که به آب زیاد نیاز داشته و در خاک مرطوب بهتر رشد می کند. از ویژگیهای انواع بید این است که همه آنها به آسانی به روش قلمه تکثیر می گردند.
البته زمان تکثیر بید به وسیله قلمه، بهار و تابستان است. قلمه هایی به طول سی سانتی متر از شاخه های آن جدا نموده، در داخل آب قرار دهید تا ریشه دار شود. ضمنا در صورتی که سر شاخه های بید با آب یا خاک مرطوب تماس داشته باشد، خیلی سریع ریشه دار می گردد که می توان شاخه های ریشه دار را از پایه اصلی جدا نموده، به محل مناسب منتقل نمود

اروميه- خبرنگار آفرينش
بهار طبيعت در آذربايجان غربي ،با شکوفه دادن درختان بيدمشک به عنوان اولين شکوفه هاي نخستين روزهاي بهاري شروع مي شود.درختان بيد مشک در شهرهاي اروميه،سلماس و خوي وجود دارند و شکوفه کردن آن يادآور آغاز بهار و نوزايي طبيعت است، با برداشت شکوفه هاي بيدمشک،بازار و مغازه هاي گلابفروشان در اين شهرها نيز لبريز از عطر روح انگيز و مطبوع شکوفه هاي زيباي آن مي شود.
شکوفه هاي بيدمشک در اصطلاح محلي (پيش پيشا)خوانده مي شود و از نوعي درخت بيد که در کنار مزارع و نهرهاي آب کاشته مي شود به دست مي آيند.براساس آمارهاي سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان غربي سالانه نزديک به 300 تن بيدمشک توسط واحدهاي تبديلي جذب مي شود که از اين ميزان حدود 600 هزار ليتر عرق بدست مي آيد که 2تا 3برابر اين ميزان در خانواده ها به وسيله دستگاه هاي سنتي عرق گيري تبديل به اسانس مي شود.
شکوفه هاي بيدمشک علاوه برتهيه عرق آن، در صنعت نقل سازي منطقه نيزبه کار مي رود به طوري که نقل بيدمشک اروميه يکي از نقل هاي پرطرفدار مسافران نوروزي به اين استان است.عرق بيدمشک مهمترين فرآورده اين شکوفه هاست که از ساليان دور توسط ساکنان آذربايجان غربي تهيه و به بازار مصرف عرضه شده است.
بيدمشک داراي خواص پزشکي است و عطر و طعم آن از گذشته هاي دور متوجه اهالي منطقه بوده به طوري که همه اقلام تهيه شده از آن به عنوان يکي از سوغاتي هاي آذربايجان غربي در سراسر کشور جايگاه ويژه اي دارد.
در اکثر خانه هاي مردم آذربايجان غربي نيز مقداري از اسانس بيدمشک به دليل خاصيت درماني آن نگهداري مي شود.مردم اروميه اعتقاد دارند عرق بيدمشک در منطقه تهيه مي شود به عنوان يک نوشيدني معطر و خوش طعم در آيين ها و ديد و بازديد ها مورد استفاده قرار مي گيرد.
عرق گيري از بيدمشک در اروميه با آيين خاصي و به وسيله دستگاه هاي تعريق و عموما توسط بانوان انجام مي گيرد.اهالي اروميه به پاکيزگي وسيله عرق گيري بيدمشک و خود شخص عرق گيرنده اهميت زيادي مي دهند حتي به اعتقاد آنها عرق گيري نبايد به وسيله افراد بي نماز صورت پذيرد.

منوچهر مطيعي تهراني گويد:بيد به معني درخت بيد در خواب هاي ما دوستي است مهربان و شفيق و رفيقي است فرياد رس که مي توانيم به دوستي او اعتماد کنيم و از حمايتش سود ببريم و دل گرم باشيم. برخي از معبران نوشته اند بيد شغل و ممر معاش و روزي ماست که هرچه سرسبز تر و گسترده تر باشد معاش بيننده خواب فراخ تر مي شود و چنانچه محقر و کوچک و کم شاخ و برگ باشد نشان مي دهد که بيننده خواب در آينده نزديک دچار مضيقه مالي و تنگي معاش مي شود. اگر بيد را در سه فصل بهار و تابستان و حتي پائيز، سرسبز و گسترده ببينيد خوب است و خوابي است ميمون ولي اگر در زمستان بيدي را در ميان برف و سرما مشاهده کنيد خواب شما از يک بيماري خبر مي دهد. چنانچه ببينيد درخت بيد خانه همسايه آنقدر بزرگ و پرشاخه شده که شاخه هاي آن به خانه شما ريخته از منبعي آشنا يا از ناحيه دوستي متمتع مي شويد و سود مي بريد و چنانچه بيد خانه شما به خانه همسايه رفته بود از جانب شما به ديگران سودي مي رسد که چه بخواهيد و چه نخواهيد اين بهره مندي اتفاق مي افتد. اگر در سايه بيدي خود را آرميده ديديد مورد حمايت قرار مي گيريد و سود مي بريد و به نعمت و آرامش خيال مي رسيد. چنانچه دختران و پسران جوان درخت بيد در خواب ببينند به آينده اي پر اميد نزديک مي شوند و تشکيل خانه و خانواده مي دهند. خانم آيتانوس مي گفت برخي از درختان مثل بيد و نارون و چنار خانواده هستند و شاخ و برگ آنها فرزندان و خويشاوندان نزديک که اگر سرسبز و خرم باشد گوياي سلامت و خوشبختي خانوادگي است.

قرنهاست كه از پوست درخت بيد جهت تسكين درد و تورم و همچنين پايين آوردن درجه ي حرارت بدن هنگام تب استفاده ميشود. در دهه ي 1820، جزء فعال اين گياه، ساليسين، استخراج شد كه بعدها يك جزء اصلي مسكن معمولي آسپرين را تشكيل داد. زماني رسم بوده است كه كساني كه در عشق شكست ميخوردند، برگهاي اين گياه را به خود آويزان ميكردند .

اینرا هم چک کنید

واژه “زن” را کمی درست بخوان

فریبا اکبری، دانش آموخته خبرنگاری دانشگاه هرات سرچشمه واژه زن انسانیت است، نه ضعیفه، نه …