جیوفیزیک چیست؟

ارسالی: سما

جیوفزیک رول مهم در حل مسایل جیولوجیکی هایدرو جیولوجی و جیو انجنیری بازی مینماید در تمام مراحل کاری جیولوجیکی اکتشافی مورد ستفاده وسیع قرار میگیرد.
جیوفزیک منشا ساختار های ساحات مختلف فزیکی زمین را مورد مطالعه قرار میدهد. جیوفزیک اجسام و پدیده های فزیکی را در سطح و در اعماق زمین و ابحار و هوا تحت مطالعه قرار میدهد. برای ما از همه دلچسپ ترین جیوفزیک جیو فزیک لیتو سفیر است که به دو بخش تقسیم میگردد.
1- جیوفزیک عمومی دارای اهمیت تیوریکی زیاد است.
2- جیوفزیک اکتشافی. بشتر جنبه عملی داشته راجع به ساختمانهای قسمت های مختلف زمین و منابع طبعی و مواد مفیده آن معلومات کافی میدهد.
جیوفزیک به مثابه یک عمل در قرن 20 بوجود آمد. اولتر از همه میتود های اکتشافی مقناطیسی در سال 1640 در سیویدن برای اکتشاف معدن مقناطیسی ارائه گردید.

جیو فزیک به دوبخش تقسیم گردیده است.
1- جیوفزیک ساحوی.
2- جیوفزیک صنعتی .
جیوفزیک ساحوی به پنج بخش قرار ذیل تقسیم میگردد.
1- اکتشافات سازمیکی.
2- اکتشافات مقناطیسی.
3- اکتشافات گراومتری.
4- اکتشافات جاذبه وی.
5- اکتشافات برقی.
جیوفزیک صنعتی برای ثبیت عمق مثمر طبقه به کار میرود و به پنج بخش تقسیم میگردد.
1- کرتاز برقی
2- کرتاز صوتی
3- کرتاز حرارتی
4- کرتاز رادیو کتویتی
5- و تحقیقات جیو کیمیاوی چا ها
نظر تخنیک و محل کار جیو فزیک به سه بخش تقسیم میگردد.
1- جیو فزیک هوایی
2- جیوفزیک زمینی
3- جیوفزیک بحری

اکتشافات سایزمیکی به دو بخش تقسیم میگردد.
a. میتود اکتشافات MOB (موف)
b. میتود اکتشافات CDP (او گی تی )
a. میتود موف عبارت از میتود است که امواج منعکسه بوجود آمده از انفجا از یک نقطه مشترگ منشه نمیگیرد.
در این طریقه امواج منعکسه در هر نقطه توسط جوفون ها که در پروفیل به فصله 25 متر قرار داد اخذ گردیده و به دستگاه ثبت انتقال داده میشود. بعدا عوارض ریلف به شکل گراف ها ترسیم میگردد.
این میتود کاربرد دقیق نداشته زیرا امواج مضره با امواج اصلی یکجا ثبت میشود که تشخیص آن کار مشکل میباشد. بنا علما جیوفزیک طریقه جدید اکتشافی را پینهاد نمودند.که عبارت از میتود اوگی تی یا CDP میباشد.
b. میتود اوگی تی عبارت از میتود است که امواج منعکسه بودجود آمده از انفجار از نقطه مشترک عمقی عبور نموده که این عمل با عث منع امواج مضره میشود. و در دستگاه ثبت میشود. این متیود بسیار دقیق و موثر در جهان ثابت شده و عصر حاضر از این طریقه زیاد کار گرفته میشود. ا میتود او گی تی معمولا کشور ها مهم صنعتی از جمله امریکا استرلیا و روسیه استفاده میشود. تا حال نقص و نواقص کمتر در این سیستم به نظر میرسد.
میتود جدید:‌
در عصر حاضر میتود اوگی تی به طریقه جدید که عبارت از وابراتور است صورت میگیرد. که وابراتور زلزله مصنوعی تولید میکند.
وبراتور وسیله است که 100 تن وزن داشته ساخت کشور امریکا بوده و برای تولید سایزمیک مصنوعی از آن استفاده میشود. برتری که دارد این است امواج مضره و گازات گلخانه یی را در فضا پخش نمی کند. سرعت امواج وبراتور تا عمق 900 متر و 600 متر میرسد.
دستگاه وبراتور داری 48 چینل میباشد که یک چینل دارای 12 جوفون میباشد. هر جوفون به فاصله دو متر در پروفیل قرار دارد. ساحه مطالعه دستگاه وبراتور 12 کیلو متر مربع میباشد. موتور وبراتور دارای 45 تن وزن داشته و در قسمت وسطی آن یک پلیت فولادی به ضخامت 15 سانتی قرار دارد.

نوعیت کار وبراتور:‌
اولین کسی که در ساحه میرود انجنیر سروی یا توپوگرافی میباشد که نقطه اساسی را برای مطالعه سایزمیک انتخاب مینماید که وسایل دست داشته شان عبارت از GPS و یک ستلایت در پشت میباشد و دارای بیرق آبی رنگ میباشد. GPS برای در یافت نقطه مرکزی میباشد. که انجنیران بعد از دریافت نقطه مرکزی در 25 متر یک عدد بیرق آبی رنگ در زمین فرو میبرد. و فرد دوم انجنیران میباشد که موتر ها و وسایل جیوفزیک را رهنمایی میکند که بعد از هر 50 متر یک بیرق سرخ را به زمین فرو میبرند. و تحقیقات سازمیکی وبراتور آغاز میگردد.

در کشور عزیز ما افغانستان تحقیقات جیوفزیکی از سال 1956 به این طرف صورت گرفت و تا حال قسمت اعظم خاک افغانستان توسط میتود های جیوفزیکی نقشه برداری گردیده است در افغانستان تحقیقاتی که صورت گرفته معمولا در سمت شمال بوده که از سه میتود جیو فزیکی استفاده صورت گرفته که عبارت از میتود KMPY (کم پی وی ) میتود CDP (اوگی تی) و دیگر میتود MOB (موف) میباشد که موفق ترین این میتود ها میتود CDP‌(اوگی تی)
تمام معادن که در سمت شمال ما شاهد آن هستیم توسط میتود های تذکره یافته در بالا کشف گردیده است.
و بعد از آمدن امریکا به افغانستان نظر به پیشنهاد وزارت معادن افغانستان سروی عمومی معادن افغانستان توسط ایالات متحده امریکا در جون سال 2006 آغاز گردید که در این تحقیقات از دو نوع میتود جدید جیوفزیکی در تمام خاک افغانستان استفاده صورت گرفت. که این میتود ها عبارت از میتود مگنو متری و میتود گراومتری میباشد که توسط کمپنی USGS (سروی جیولوجیکی ایالات متحده امریکا ) صورت گرفت. هدف از این مطالعه دریافت سرحدات احجار رسوبی یا هایدرو کاربن ها و یا دریافت معادن میتامورفیکی یا متحوله بود.

درباره sama

اینرا هم چک کنید

فرصت اشتراک در رقابت مقاله نویسی مجله فانوس

به اطلاع تمامی جوانان قلم بدست که خواهان اشتراك در بزرگترین رقابت مقاله نویسی باشند …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *