ارسالی عباس
بهرهبرداري غير مجاز از طيف امواج راديوئي و ايجاد تداخل در ارتباطات رادئويي مهم و حساس بوده و به مرز خطرناكي نزديك شده است. چنانچه بر اساس گزارشهاي دريافتي از شركت مخابارت استانها بهرهبرداران شبكههاي رادئويي غير مجاز خصوصاً در مناطق مرزي غرب كشور بخش با تمامي از شبكه را از انتقاع ساقط نموده تا آنجا كه موجب سوء استفادههاي كلان اقتصادي و گسترش قاچاق و آلوده نمودن فضاي فركانسي كشور و اختلال در شبكههاي راديويي كليه بهرهبردارن اعم از دولتي و غير دولتي، نظامي و انتظامي گرديدهاند.
* آثار ناشي از استفاده غير مجاز از طيف امواج راديويي، ارتباطان شبكههاي ذيل را تحت تأثيري قرار ميدهد:
1- دستگاههاي نظامي، انتظامي و امنيتي، خدماتي
2- نجات و امداد و ايمنيچ
3- شبكههاي راديويي امور زير بنايي مانند مخابرات، ناوبري هوائي و دريايي خطوط انتقال نيرو، نفت و فرآوردهاي نفتي، پخش صدا و تصوير.
4- به خطر انداختن امنيت ملي و تداخل در شبكههاي راديويي قانوني كشور.
وظايف سازمان تنظيم مقررات و ارتباطي راديويي:
بر اساس ماده 7 قانون شرح وظايف و اختيارات وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات مسئوليت و اختيارات حاكميتي، نظامي و اجرايي وزارت متبوع در بخش تنظيم مقررات ارتباطي و ارتباطات راديويي بر عهده سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي ميباشد. سازمان بر اساس مفاد قانون استفاده از بيسيمهاي اختصاصي و غيرحرفهاي مرجع ساستگذاري چگونگي استفاده از طيف امواج راديويي و صدور ؟؟ تأسيس شبكههاي راديويي كليه بهرهبرداران اعم از دولتي و غيردولتي، نظامي، انتظامي استو و با توجه به امكانات و تجهيزات اندازهگيري رديابي و جهتيابي موظف به نظارت بر
بهرهبرداري رفع تداخل شبكههاي مجاز و جلوگيري از فعاليت تجهيزات رادئويي غير مجاز ميباشد.سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي براي كليه دستگاههاي راديويي داراي مجوز پروانه بهرهبرداري صادر مينمايد. پروانه بهرهبرداري در حكم اجازه بهرهبرداري در حكم اجازه بهرهبرداري قانوني از دستگاه رايويي محسوب ميشود و سازمان در هر صورت رأساٌ به استعلام مراجع قانوني در مورد بهرهبرداري مجاز يا غير مجاز پاسخگو است.
قوانين مرتبط:
به منظور استفاده صحيح و بهينه و نظارت بربهرهبرداري از منبع ملي طيف امواج راديويي در كشور، همانند ساير كشورهاي جهان، قانون استفاده از بيسيمهاي اختصاصي و غير حرفهاي در سال 1345 و آئين نامه اجرايي آن در سال 1356 به تصويب رسيد.
با توجه به اهميت و حساسيت امر، قانونگذار علاوه بر مجازات تعيين شده در موارد 10 و 11 قانون، در ماده 12 تصريح نموده است، در صورتي كه اعمال مذكور در اين قانون مشمول مجازات شديدتري در ساير قوانين باشد، مجازات شديدتر اجرا خواهد شد.
ماده 687 قانون مجازات اسلامي مجازات مرتكبين به تخريب و از كار انداختن يا هر نوع خرابكاري را بدون آن كه منظورشان اخلال در نظم و امنيت عمومي باشد به حبس از سه تا ده سال و مجازات شروع به جرايم فوق را يك تا سه سال زنداني تعيين ميكند.
آثار تخلف و نحوه شناسايي آن:
سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي ضمن انجام نظارت و اندازهگيري دايمي طيف امواج راديويي، به صورت دودهاي از شبكههاي موجود راديويي بازديد به عمل ميآيد. تخلفات راديويي بر اساس قانون استفاده از بيسيمهاي اختصاصي و غير حرفهاي تعريف ميشوند. از مهمترين تخلفات راديويي ميتوان به موارد ذيل اشاره نمود:
* تأسيس ايستگاه راديويي بدون پروانهچ
* ورو، خروج، ساخت، خريد، فروش و يا واگذاري تجهيزات فرستنده راديويي بدون اجازه سازمان
* عدم رعايت مفاد اجازه تأسيس و پروانه بهرهبرداري اعم از فركانس كار تجهيزات، قدرت ارسال امواج راديويي، ارتفاع آنتن فرستنده گيرنده و فاصل كانالي.
آثار ارتكاب به تحلف راديويي به طور دايم يا دورهاي است. به اين صورت كه استفاده غيرقانوني امواج راديويي و تخلفات مربوط، موجب تداخل و يا از كار افتادن ارتباط راديويي بهرهبرداران مجاز ميگردد و حتي در صورتي كه بهرهبرداري غير مجاز در محدودهاي از طيف باشد كه واگذاري صورت نگرفته است. با توجه به روند دايمي صدور اجازه تأسيس شبكههاي راديويي به متقاضيان جديد، در شبكههاي واگذاري شده، ايجاد تداخل خواهد شد.
ضرورت رسيدگي بدون وقفه به تخلفات و چگونگي اجراي مراحل آن:
در صورتي كه متخلف به محض آگاهي از تداخلي كه توسط تجهيزات غير مجاز وي ايجاد شده با سازمان همكاري مينمايد، با راهنمايي كارشناسان سازمان بهرهبرداري غير مجاز متوقف و تجهيزات ممهور به سرب ميگردد و با اخذ تعهد كتبي مبني بر عدم تكرار تخلف، رسيدگي از نظر قضايي پايان مييابد.
در صورت عدم همكاري متخلفيني در توقف، كار ايستگاهي غير مجاز (بالاخص تلفن بيسيم غير مجاز) و يا تكرار ارتكاب به تخلف توسط متخلفيني كه متعهد به عدم تكرار تخلف شده بودهاند، به دلايل زير رسيدگي قضايي به تخلفات راديويي بايد به محض تشخيص آن به اقدام سريع صورت پذيرد:
* رفع تداخل از شبكههاي مجاز داراي پروانه و ايجاد زمينه ادامه فعاليت آن
* جلوگيري از امكان جابجايي تجهييزات متخلف به منظور حفظ آلات و ادوات آثار تخلف.
* جلوگيري از ادامه خسارتهاي مالي وجاني ناشي از قطع در شبكههاي مجاز
ارتكاب به تخلفات راديويي به خصوصي استفاده از تلفن بيسيم از مصاديق جرايم مشهود موضوع ماده 21 آئين دادرسي كيفري ميباشد، همكاري كارشناسان سازمان با ضابطين قضائي جلوگيري از ادامه فعاليت غير مجاز بسيار حائز اهميت است.
آشنايي با تلفنهاي بيسيم:
دستگاههاي تلفن بيسيم (كوردلس) شامل دستگاه ثابت، آنتن و گوشي متحرك است كه دستگاه ثابت به خط تلفن متصل ميشود. دستگاه ثابت و گوشي متحرك از طريق امواج راديوييي با يكديگر ارتباط دارند. در سال 1376 مشخصات فني و ضوابط استفاده تلفن بيسيم توسط وزارت پست تلگراف و تلفن به شرح ذيل اعلام گرديد:
* محدوده مجاز فركانس
* 46 الي 47 مگاهرتز
* 49 الي50 مگاهرتز
* 886 الي 888 مگاهرتز
* 931 الي 933 مگاهرتز
* شعاع پوشش مجاز
* حداكثر 300 متر
* قابليت كد امنيتي ياب خودكار در محدوده مجاز فركانس
بر اين اساس اين سازمان اجازه ورود تلفنهاي بيسيم با مشخصات فوق صادر مينمايد و كليه فروشندگان، مجاز به فروشنوع مجاز تلفن بيسم ميباشند. عموم مردم ميتوانند از نوع مجاز تلفن بيسيم بدون اخذ مجوز از اين سازمان بهره برداري نمايند.
تلفنهاي بيسيم غير مجاز بدون مجوز قانوني ساخته و يا از طريق مختلف به صورت قاچاق وارد كشور و توزيع ميگردد و فركانس كار اين دستگاهها در بخشي از محدوده طيف است كه به بهرهبردران مجاز واگذاري شده است علاوه بر اين به علت عدم تطبيق مشخصات دستگاههاي تلفن بيسيم غير مجاز ؟؟ استانداردهاي اين سازمان و اتحاديه جهاني مخابراتي، تأثيرات مخربي بر فركانسهاي جانبي نيز دارد. با توجه به رشد روز افزون اين نوع تلفن ها، سازندگان براي تأمين بستر انتقال راديويي با آلوده نمودن محدودههاي ديگر فركانس به مرور كل طيف فركانس را كه از سرمايه ملي است، اشغال و غير قابل استفاده مينمايد. تبعات استفاده از تلفن بيسيم غير مجاز را ميتوان به صورت ذيل خلاصه نمود:
* به علت هم فركانس بودن الفن بيسيم غير مجاز با فركانس بهرهبرداراني كه از اين سازمان پروانه دريافت نمودهاند، مكالماتي كه توسط اين دستگاهها انجام ميشود توسط گيرندههاي بهرهبرداران مجاز و ديگر بهرهبرداران غير مجاز شنيده ميشود. همچنين بهرهبردار غير مجاز را شنود مينمايد.
* مكالمات بهرهبرداران غير مجاز فاش ميگردد.
* امكان سوء استفاده از مكالمه بهرهبردار مجاز فراهم ميگردد.
* امكان سرقت فراهم ميشود.
* تداخل ايجاد شده توسط بهرهبردار غير مجاز امكان برقراري ارتباط راديويي را از بهرهبردار مجاز سلب مينمايد.
* ارائه خدمات توسط بهرهبردار مجاز به علت عتم امكان استفاده از ارتباط راديويي مختل ميگردد. (آثار مخرب ذر ارائه خدمات نيرويانتظامي، امنيتي، ارتباط بين هواپيمايي و برج مراقبت،آتش نشاني و اورژانس
رضا علی قدیر (شرکت مخابرات استان کردستان)