تاريخچه ايالات متحده آمريكا

ارسالی: یوسف

روزولت از سال 1933 تا سال 1945 رياست جمهوري آمريكا را برعهده داشت. در سال 1935 كنگره آمريكا بي طرفي خود را در مورد جنگ جهاني دوم اعلام كرد. اما توسعه جنگ از يك سو و از سوي ديگر حمله ژاپن به پايگاه هوايي پرل هابر آمريكا را در سال 1941 وارد اين ميدان كرد و به حمايت از فرانسه و انگليس به نيروهاي محور اعلان جنگ داد. جنگ در توسعه اقتصاد آمريكا تاثير بسزايي داشت.
پس از شكست آلمان در اروپا و درگذشت فرانكلين روزولت، هري ترومن به رياست جمهوري رسيد و در ششم و نهم اوت 1945 براي اولين بار دستور بمباران اتمي شهرهاي هيروشيما و ناگازاكي را داد. ژاپن هم شكست خورد و در همان سال سازمان ملل متحد تشكيل شد.
جنگ سردي كه اندكي پس از جنگ جهاني دوم با شوروي آغاز شد، دو ابر قدرت جهان را رو در روي يكديگر قرار داد و پيمان نظامي اتلانتيك شمالي به همين منظور منعقد شد. در سال 1952 ژنرال دوايت آيزنهاور به رياست جمهوري آمريكا رسيد. جنگ كره يكي از مهمترين رويدادهاي دوره او بود. در انتخابات 1960 جان. اف. كندي از حزب دموكرات به پيروزي دست يافت. در سال 1961 بحران جزيره خوك ها در كوبا كه نزديك بود به جنگ سوم منجر شود روي داد و ترور جان. اف. كندي در شهر دالاس وحشت و نگراني را بر جامعه آمريكا حاكم ساخت.
ليندن جانستون كه پس از ترور كندي جانشين او شده بود در سال 1964 مجددا به رياست جمهوري برگزيده شد. جنگ ويتنام كه به خشونت شديد رسيده بود، موج نارضايتي مردم را به همراه داشت. ترور مارتين لوتر كينگ رهبر سياهان آمريكا به بحران اجتماعي افزود و با جنبش بوميان كه در سال 1969 به تصرف زندان آلكاتراز منجر شد، به اوج رسيد. در سال 1968 ريچارد نيكسون به رياست جمهوري رسيد و در سال 1972 براي دومين بار به رياست جمهوري رسيد. او در سال 1973 از پكن و مسكو ديدن كرد و در سال 1974 دستور خروج نيروهاي آمريكايي از ويتنام را صادر كرد. در همان سال در پي بحران واتر گيت مجبور به كناره گيري كرد و جرالد فورد معاون او به جاي او مسئوليت امور را در دست گرفت. در سال 1978 هزاران سرخ پوست در اعتراض به وضعيتشان دست به تظاهراتي طولاني زدند. از سال 1980 تا 1988 دولت رونالد ريگان از حزب جمهوري خواه به روي كار آمد. او براي به زانو در آوردن شوروي جنگ ستارگان را مطرح كرد.
در انتخابات 1988 جورج بوش پدر به رياست جمهوري رسيد و در سال 1991 رهبري نيروهاي چند مليتي براي مقابله با عراق و جنگ خليج فارس را به عهده گرفت و دكترين نظم نوين جهاني را مطرح كرد. در سال 1992 بيل كلينتون از حزب دموكرات رئيس جمهور آمريكا شد. در سال 1994 قرارداد تجارت آزاد آمريكاي شمالي (نفتا) بين امريكا، كانادا و مكزيك منعقد شد. در ژانويه 1994 كلينتون و بوريس يلتسين رئيس جمهور روسيه با يكديگر ديدار كردند.
در نوابر 1995 كلينتون رهبري عمليات نظامي در بوسني هرزگوين را آغاز كرد. در اكتبر 1996 فلسطيني ها و اسرائيلي ها را به سر ميز مذاكره براي صلح دعوت كرد. كلينتون در 1996 براي دومين بار رئيس جمهور شد و در سال 1997 به بزرگترين موفقيت خود يعني موافقت روسيه با گسترش ناتو در اروپاي شرقي دست يافت. در سال 1998 آمريكا رهبري عمليات نظامي نيروهاي ناتو عليه يوگوسلاوي در مورد مسئله كوزوو را بر عهده گرفت.
در انتخابات سال 2000 كه براي تعيين چهل و سومين رئيس جمهوري آمريكا صورت گرفت ال گور از حزب دموكرات و جرج واكر بوش از حزب جمهوري خواه به رقابت پرداختند. در نهايت جورج بوش به رياست جمهوري رسيد. هنوز چند ماه از رياست جمهوري بوش نگذشته بود كه چند حمله ي تروريستي به مراكز نظامي، اقتصادي و سياسي آمريكا جهان را به حيرت فرو برد. در اين روز چند هواپيماي مسافربري كه از فرودگاه هاي بوستون، نيويورك و واشنگتون به پرواز در آمده بودند توسط هواپيما ربايان ربوده شدند و در نهايت به مركز تجارت جهاني نيويورك و وزارت دفاع آمريكا كوبيده شدند. آمريكا بلافاصله انگشت اتهام را به سوي طالبان گرفت و با همكاري هم پيمانانش به افغانستان حمله كرد و حكومت طالبان را از ميان برد.
حمله تروريستي 11 سپتامبر بر محبوبيت بوش به قدري افزود كه او را محبوب ترين رئيس جمهور تاريخ آمريكا دانستند. آمريكا پس از اين حادثه وزارت امنيت داخلي را تاسيس كرد. آمريكا براي مقابله با دولت عراق نيروهاي خود را در خليج فارس افزايش داد و به يكباره به بهانه از بين بردن تسليحات كشتار جمعي اين كشور به عراق حمله كرد. در انتخابات سال 2008 باراك اوباما از حزب دموكرات و مك كين از حزب جمهوري خواه به رقابت پرداختند كه در نهايت اوباما به عنوان چهل و چهارمين رئيس جمهور آمريكا انتخاب شد.
منبع: کتاب گیتاشناسی نوین کشورها

درباره yousuf

اینرا هم چک کنید

کاش نقاش بودم من

نوشته: مریم دلارام کاش شاعر نبودم، تا بگویم من برایت درد ها را کاش نقاش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *