تاثير نماز بر وسواس فكري

ارسالی: حبیب

به گفته امام صادق عليه السلام :شيطان به وسيله وسواس نمي تواند به ضرر بنده خدا كاري كند، مگر آن كه بنده از ياد خدا اعراض كرده باشد.  )
” وسواس را امروزه در دو عنوان كلي “وسواس فكري” ( مانند احتياط يا تنفر و ترس از وقوع اتفاقات وحشتناك مثل آتش سوزي و مرگ و …) و “وسواس عملي”(مانند شست و شوي دست، استحمام، آرايش مفرط، امتحان درها و قفل ها، مرتب و منظم كردن، احتكار و جمع آوري و …) طبقه بندي مي كنند. موضوع سخن امروز ما “وسواس فكري” است كه مي تواند مشكلات متعدد و مسايل آزاردهنده بسياري را براي شخص مبتلا و اطرافيانش به همراه داشته باشد و تقريبا همه اين افكار بيمار را در وضعيت وحشتناكي قرار مي دهند.
به نظر مي رسد مذهب و شكوهمندترين جلوه آن يعني “نماز” مي توانند در زدودن وسواس فكري نقش بسيار مهمي بازي كنند. گواه اين موضوع نيز يادآوري اين مساله است كه در منابع اسلامي وسواس پديده شناخته شده اي است و از آن به عنوان “وسوسه اي از سوي شيطان” اشاره مي شود؛ در اين مورد حتي منابع اسلامي از قول معصومين (ع) روش هاي متعددي را براي پيشگيري و درمان وسواس پيشنهاد كرده اند كه از آن جمله بهره از ادعيه و اذكار خاصي از جمله (لا اله الا ا…) و (لا حول و لا قوه الا باا …) مي باشد كه در حقيقت ما حصل همه آن روش ها را مي توان در “ذكر خدا” خلاصه كرد. با اين وصف برخي از اذكار و توجهات حين نماز، نه تنها با اين قبيل روش ها قابل مقايسه است، بلكه بسيار موثرتر به نظر مي رسد. استفاده زبان و ذهن از ذكر “غير المغضوب عليهم و لا الضالين” كه جدايي راه مؤمن را از ابليس و شيطان نشان مي دهد، دست كم ده بار، طي نمازهاي يوميه و فيض بردن از سوره مباركه “ناس” بعد از حمد، بخصوص توجه آيات شريفه “من شر الوسواس الخناس، الذي يوسوس في صدور الناس” به عنوان عواملي قدرتمند در توقف افكار وسواسي مطرح هستند. همان طور كه اشاره شد ائمه معصوم (ع) كه پزشكان حقيقي بشرند، براي دوري از وسواس “ذكر خدا” را پيشنهاد كرده اند و اين فرمان الهي است كه:
(اقم الصلوه لذكري) “براي ذكر من نماز را به پا داريد”.

اینرا هم چک کنید

واژه “زن” را کمی درست بخوان

فریبا اکبری، دانش آموخته خبرنگاری دانشگاه هرات سرچشمه واژه زن انسانیت است، نه ضعیفه، نه …