ارسالی: نعمت
علمای کلاسیک اصولی را برای تعین و وصول مالیات بیان کرده اند که از مهمترین آنها اصول چهارگانه است که آدام اسمیت برای دریافت مالیات ارایه نموده است که تا امروز به پیمانه زیادی دارای اهمیت علمی بوده است.
. اصل صراحت مالیه گزاری:i
به طبق این اصل بایست هر مملکت یک قانون مالیاتی جامع را دارا بوده و هیچ نوع مالیه نباید بدون قانون از مردم دریافت گردد.
در این قانون مالیاتی باید تمام شرایط مالیات از قبیل مالیه، اساس سنجش مالیه، تعرفه مالیات و بلاخره وقت و زمان تادیه مالیات به صورت مفصل و واضح تذکر داده شده باشند تا توسط آن مردم از شرایط مالیات به صورت درست آگاهی حاصل نموده و امکانات تعبیرات شخصی و انفسی مامورین مالیه از بین برده شود موجودیت این چنین قوانین جامع و واضح مالیاتی به خصوص در کشورهای رو به انکشاف یک امر خیلی ضروری احساس میشود.
. اصل سهولت مالیه گزاری:ii
برطبق این اصل باید مالیات قسمی تنظیم شود تا پرداخت مکلفیت مالیه گزاری برای تادیه کننده گان مالیه حتی الامکان سهولت را فراهم نموده بتواند. به طورمثال مالیات بر اراضی با تادیه کننده گان مالیه حاصلات را جمع آوری نموده باشند تا توسط پرداخت مالیه به مشکلات مالی مواجه نشوند.
. اساس اقتصادیت مالیه گزاری:iii
دریافت مالیات در حدود امکان طوری صورت گیرد که مصارف تمام شد کمتر را سبب شود. چی عواید خالص مالیاتی وقتی بدست میآید که از عواید خالص مصارف تمام شد مالیات تفریق گردد.بنابر آن هر قدر مصارف تمام شد دریافت مالیات بیشتر باشد به همان پیمانه اساس اقتصادیت مالیه گزاری را متضرر ساخته و در نتیجه باعث تقلیل فواید مالیاتی دولت میگردد. مصارف تمام شد دریافت مالیات بطورمثال مصارف تمام شد دوایر مالیاتی ،مصارف پرسونل مالیات ،مصارف تعمیرات دولتی وغیره را شامل میباشد.
. اساس عدالت مالیه گزاری:iv
تمام افراد بایست بدون کدام استثناء مکلفیت مالیاتی خود را تادیه نموده و هیچ نوع امتیازات در بین افراد یک جامعه موجود نباشد، البته اعمال معافیت و تخفیف در مورد افراد و طبقات ناتوان جزء عدالت مالیاتی است.
همچنین مالیات باید عادلانه و برابر ، بین مؤدیان توزیع شود یعنی هرکس به تناسب درآمدی که دارد مالیات بپردازد.(اصل مالیات نسبی)