ارسالی ستاره
برای انتخاب یك میان افزار مناسب ابتدا اید نوع كاربرد و آنچه را كه در آن اهمیت دارد ، تعیین كرده و انواع مختلف میان افزار ها را بر حسب نیاز ، ارزیابی كنید . انجام این كار ، ساده به نظر می رسد.
میان افزار در اصل برنامه واسطه است كه در شبكه ها بین سرور وكلاینت عمل می كند و وظیفه آن ایجاد سازگار بین آنها است . میان افزارها بر حسب اندازه ، هزینه ، پیچیدگی ، انعطاف پذیری و عملكردشان ، كیفیت ای متنوعی دارند اما وجود ویژگی های متفاوت در هر برنامه كاربردی ، بسیار مهم تر از بقیه مسائل است.
برای انتخاب یك میان افزار مناسب ابتدا اید نوع كاربرد و آنچه را كه در آن اهمیت دارد ، تعیین كرده و انواع مختلف میان افزار ها را بر حسب نیاز ، ارزیابی كنید . انجام این كار ، ساده به نظر می رسد .
در واقع ، ارزیابی مناسب میان افزار بدین صورت ، طرح گسترده ای است كه مستلزم صرف هزینه و زمان زیادی بوده و همچنین به مهارت و تجربه ای نیاز دارد كه معمولاً هیچ یك از كارمندان ندارند .
به دلیل مشكلات موجود در ارزیابی دقیق و كامل میان افزار ، مصرف كنندگان معمولاً از روش های كوتاه تری استفاده می كنند . احتمالاً متداول ترین روش ، استفاده از توصیه عرضه كنندگان است ؛ بدین ترتیب كه مصرف كنندگان برای راحتی كار ، سیستم های میان افزار را بر اساس توصیه های عرضه كنندگان این محصولات خریداری كرده و یا انتخاب می كنند . این روش نسبتاً موثر است چرا كه از هزینه تعویض و كار با یك مورد جدید جلوگیری می كند .
بدیهی است كه استفاده از این روش ، مستلزم انتخاب یك عرضه كننده مناسب است كه بتواند سیستم های میان افزار كارآمدی عرضه كند ؛ به عبارتی سیستم های ثباتی كه طی چرخه حیات فناوری های مختلف دوام آورده و قابل استفاده باشند . اما این روش تنها تا زمانی كار آمد خواهد بود كه سیستم های میان افزار عرضه كننده شما ، پاسخگوی نیازهایتان باشند .
● چه مواردی را می توان ارزیابی كرد ؟
یكی از روشهای پرطرفدار سنجش تكنیكی میان افزار ، برسی ویژگی هایی است كه به سادگی قابل ارزیابی هستند .
منظور از این ویژگی ، همان عملكرد است . مصرف كنندگان از طریق اندازه گیری سرعت ارسال پیام ها یا در خواست های خود از یك سیستم مشخص ، سیستم های میان افزار را سنجیده و سریع ترین آنها را انتخاب می كنند .
متداول ترین شیوه برای ارزیابی این عملكرد نوشتن یك برنامه كاربردی ساده است كه هزاران پیام را با اندازه مشخص ، از طریق سیستم ، ارسال و سپس مدت زمان بین ارسال و دریافت پیام و میانگین زمان های به دست آمده را محاسبه كند .
اندازه گیری زمان ارسال و دریافت پیام ها ، تمام تنظیمات خاص برنامه كاربردی یا كد انتقال را از نمونه ها حذف می كند . از این رو ، این ارزیابی تنها در مورد میان افزار و موارد مرتبط با آن از جمله سیستم عامل و شبكه به كار می رود .
در سیستم های درخواست و پاسخ دو طرفه ، برنامه كاربردی راه دور كه درخواست ها را پردازش می كند نیز ارزیابی شده و همچنین زمان لازم برای مرتب سازی آرگومان ها و مقادیر برگشتی محاسبه می شود .
● تاكید بیش از حد كاربران بر عملكرد .
بسیاری از كاربران میان افزار تصور می كنند عملكرد برتر ، همان كیفیت بهتر است .
در كاربردهای خاص ، مانند میان افزار بلادرنگ یا سیستم های رزرو بلیط پرواز كه روزانه مبادلات بی شماری انجام می دهند ، عملكرد مسئله ای بسیار با اهمیت است .
برای مثال ، سیستم های بلادرنگ ، مایلند زمان تعیین شده و مهلت های دقیق و مشخصی داشته باشند ، بنابراین به حداقل رساندن كل زمان مصرفی در میان افزار عمومی ، عملكرد اهمیت زیادی ندارد .
بنابراین چرا اغلب كاربران میان افزار این طور به عملكرد توجه دارند ؟
خوشبختانه یا متاسفانه ، یكی از دلایلی كه به عملكرد میان افزار اهمیت زیادی داده می شود ، ارزیابی آسان آن است . همان طور كه ذكر شد ، نوشتن یك برنامه كاربردی كه زمان لازم برای انتقال پیام یا زمان درخواست و پاسخ رفت و برگشتی را محاسبه كند . كار ساده ای است . جنبه های دیگر عملكرد ، مانند مرتب سازی نیز به سادگی قابل ارزیابی هستند .
● تاكید بیش از حد عرضه كنندگان بر عملكرد .
متاسفانه عرضه كنندگان میان افزار نیز درگیر هیجانات مربوط به عملكرد شده اند . در این میان یك چرخه واكنشی مفید ایجاد شده است : مشتریان در پی عملكرد مناسب هستند و عرضه كنندگانی كه محصولاتشان عملكرد بهتری دارد ، در این معامله برنده هستند . عرضه كنندگان نیز سعی در افزایش و بهبود عملكرد دارند ، اما رقیبان آنها هم بی كار نشسته و در تلاشند با تقویت عملكرد خود ، بخش اعظم بازار را به دست گیرند .
● دیگر موارد با اهمیت .
این تصور كه « عملكرد ، معیار كیفیت میان افزار است » با این واقعیت كار عملكرد در بسیاری از كاربردهای میان افزار ، مهم ترین عامل محسوب نمی شود ، تناقض دارد .
بر حسب كاربردهای مختلف ، ویژگی های دیگر مانند مقیاس پذیری ، انعطاف پذیری و سازگاری ، استفاده آسان ، پشتیبانی ابزار و استانداردهای سازگار ، می توانند بر ویژگی عملكرد اولویت داشته باشد ؛ ولی متاسفانه ، این ویژگی ها را نمی توان به آسانی ارزیابی كرد .
● مقیاس پذیری .
تمامی عرضه كنندگان میان افزار ادعا می كنند كه سیستم هایشان مقیاس پذیر است . معمولاً هم درست می گویند ، چون اغلب میان افزار ها به طریقی مقیاس پذیر هستند .
نكته جالب توجه اینكه مقیاس پذیری عملاً به عملكرد بستگی دارد .
برای مثال ، اگر انتظار دارید سروری بتواند پاسخگوی تعداد زیادی درخواست هم زمان باشد ، میتوان در یك مدت زمان مشخص ، به تعداد درخواست بیشتری رسیدگی كند .
● انعطاف پذیری .
ارزیابی انعطاف پذیری نیز بسیار دشوار است ؛ زیرا تا زمانی كه برنامه كاربردی شما مورد استفاده قرار نگیرد ، میزان انعطاف پذیری آن به طور كامل مشخص نخواهد شد .
ارزیابان میان افزار ، مایلند بیش از آزمایش مقیاس پذیری در سیستم ، به دنبال ویژگی های انعطاف پذیری باشند كه معمولاً به شكل قلاب هایی هستند كه به آنها امكان می دهد در روال ها و فعالیت های میان افزار ، كد سفارشی وارد كنند .
انعطاف پذیری اغلب با عملكرد در تضاد است . اگر یك بسته میان افزار را به دلیل قابلیت انعطاف آن برای پروژه ای خاص به كار گیرید ، احتمالاً بعد از مدتی در می یابید كه آن میان افزار نمی تواند پاسخگوی پروژه ای باشد كه مستلزم عملكرد بالاست .
فناوری های جدید میان افزاری در حال حركت به سمت انعطاف پذیری بیشتر هستند ؛ چرا كه برای جذب كاربران جدید ، لازم است به سهولت استفاده و سادگی توجه بیشتری شود .
● موارد دیگر .
ارزش های مورد نظر كاربران میان افزار ، بر حسب اینكه بر چه بخشی از فناوری توجه دارند ، متفاوت است ، چنانچه گویی ارزیابی ویژگی های درونی مانند قابلیت پیكربندی ، انعطاف پذیری و سهولت استفاده ، كار دشواری نبوده است .
كاربران قدیمی و دوراندیشان بیشتر مایلند به عوامل دیگری غیر از موارد كاربردی میان افزار ( مانند عملكرد ) ، میزان ریسك پذیری ، هزینه و پشتیبانی هستند . ارزیابی میان افزار برای سازگاری با استانداردهای گوناگون نیز كاری دشوار است .
استانداردهای مناسب همیشه در حال تكامل هستند و این موضوع آنها را به اهدافی متحرك برای عرضه كنندگان میان افزار ، كاربران میان افزار و برنامه نویسان مجموعه آزمایش های سازگاری ، تبدیل كرده است .
از آنجا كه برخی از استانداردها هیچ آزمایش سازگاری ندارند ، عرضه كنندگان می توانند هر میزان سازگاری را ادعا كنند . استانداردهای دیگر مانند J۲EE با انجام آزمایشات گسترده كه به تضمین استاندارد كمك می كند ، كامل می شوند .
متاسفانه این استاندارد ها باز هم می توانند شامل حفره هایی باشند . متاسفانه این استانداردها باز هم می توانند شامل حفره هایی باشند كه به پیاده سازی های مشكل ساز امكان دهند از آزمایش عبور كرده و اعلام سازگاری كنند .
ارائه میزان دقیق استانداردهای امروز میان افزار ، آشنایی كاربران را با تمامی ویژگی های آن ، دشوار می كند و بدین ترتیب ارزیابی یك سیستم میان افزار برای سازگاری استانداردهای دقیق ، می تواند وقت گیر و پرهزینه باشد .