آغاز کار اوبا ما و زوال کرزی

ارسالی: کریمه

با آغاز کار بارک اوباما بحیث رییس جمهور جدید امریکا، افغانستان در صدر برنامه رهبری جدید امریکا قرار گرفته است.
اوباما نه تنها نماینده ویژه در امور افغانستان و پاکستان را تعین نمود، بلکه اعزام نیروهای جدید و رویکرد جدید با دولت کرزی را در پیش گرفته است.
به نظر می رسد که رهبری جدید کاخ سفید نه تنها دست از حمایت از رییس جمهور حامد کرزی به عنوان رهبر ضعیف و میراثدار بوش برداشته است، بلکه گفتگو با جانشینان احتمالی وی را نیز آغاز نموده است.
واقعیت اینست که اوباما دقیقاً درست درک نموده است که بدون تغییر رهبری فاسد و بی کفایت افغانستان، هرگز نمی تواند جنگ با ترور، تریاک و بارسازی دست یابد. مردم افغانستان ازین اقدام رهبری جدید امریکا حمایت خواهند نمود، بشرط آنکه واشنگتن مردم افغانستان را دست آزاد در انتخاب رهبر آینده بگذارد.
باید گفت بعد از برنده شدن اوباما به مقام ریاست جمهوری امریکا یک مقاله طولانی تحلیلی تحت عنوان” اوبا ما تغییر در افغانستان را از برکناری کرزی آغاز خواهد کرد” در برخی رسانه های داخلی و سایت خاوران ، آریانانت و جاویدان به نشر رسید. در مقاله مذکور نیاز به تغییر کرزی و تیم وی در افغانستان به عنوان یک مانع عمده از سر راه مدیریت سیاسی کشور پیشنهاد شده بود. تا جاییکه می دانم مقاله مذکور که نخست در روزنامه آرمان ملی به چاپ رسیده بود، برخی آجانس های معتبر جهانی آنرا از فارسی به انگلیسی ترجمه نموده بودند. خوش بختانه امروز ما شاهد رویکرد جدید از جانب غرب در افغانستان و به ویژه در رابطه به کرزی رییس جمهوری که وقت گرانبهای مردم افغانستان را ضایع ساخت هستیم.
با آمدن جو جدید سیاسی در واشنگتن زبان بسیاری رسانه های جهانی نیز باز شده و دست به افشای سیاست های ناموفق بوش و میراث دار وی در وجود جامد کرزی می زنند. این در حالی بود که بوش از افغانستان یک داستان موفق در سطح جهانی ترسیم نموده و کرزی را یک رهبر خیلی شایسته و با کفایت در سطح منطقه معرفی می نمود. بنده در هفت سال اخیر هیچگاه موفق نشدم که مقالات انگلیسی خویش را که لحن انتقادی به آدرس بوش، تونی بلیر و کرزی و تیم وی داشت در غرب به چاپ برسانم. افزون بر آن هر نوع انتقاد به آدرس کرزی مرد” محبوب! ” غرب در جلسات شعبوی پارلمان انگلیس، دانشگاه ها و کانون های تحت کنترول دولت انگلیس با مخالفت شدید مواجه میشد.
اما حالا رسانه های به اصطلاح آزاد غرب حد اقل تحمل انتقاد به آدرس جناب کرزی که به نظر می رسد ستاره اقبال وی در واشنگتن و شاید در لندن در حال سقوط است، پیدا نموده باشند.با آغاز موج انتقادات از واشنگتن، موج جهانی انتقادات و افشاگری ها در سطح رسانه های غربی به آدرس کرزی، برادران و تیم فاسد وی در حال آمدن است. چنانچه روزنامه اندپندنت چاپ بریتانیا در شماره روز جمعه خویش با نشر تصویر بزرگ کرزی روی صفحه نخست و دو مقاله انتقادی در تحت عنوانهای” اوباما آماده قطع حمایت از کرزی است” و ” دست نشانده بوش در کابل خاموشانه قدرت را ترک نخواهد گفت” به چاپ رسانده است.

******
روزنامه اندپندنت معتقد است که با آمدن بارک اوباما در کاخ سفید و وزش نسیم تغییر در واشنگتن ممکن است دوره حکومت حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان، به پایان رسیده باشد.
در زمانیکه حمایت از رهبر افغانستان روبه کاهش می رود، رقبای وی به واشنگتن می روند تا با رییس جمهور جدید این کشور ملاقات کنند.
حمایت جامعه جهانی از کرزی که زمانی وی بحیث شخصیت محبوب دولت های غربی محسوب میشد در اوج خشونت، فساد گسترده و رهبری ضعیف رو به کاهش است. اما تا این اواخر حتا در شرایطیکه جنگ در جنوب شدت میگرفت ، دپلوماتها معتقد بودند که بدیلی برای وی وجود ندارد. ولی درین هفته چهار شخصیت کلیدی که فکر میشود کرزی را به چالش بکشند، وارد واشنگتن شدند تا با اداره بارک اوباما ملاقات نمایند. حالا صحبت در مورد ” جبهه واحد انتخاباتی” می رود که چالش گران اصلی باید گروه های مختلف قومی را متحد ساخته قدرت را از دست کرزی بگیرند.
یک تحلیلگر ارشد امریکایی در کابل می گوید:” امریکاییها تصمیم ندارند که نتایج انتخابات را تعین کنند.” ولی به رقبای کرزی پیشنهاد خواهند کرد که اختلافات خود را کنار بگذارند و یک جبهه واحد انتخاباتی را تشکیل دهند.
آقای اوباما قبلاً مقابله با چالشهای افغانستان را آغاز کرده است؛ چنانچه وی نخستین روز کاری خویش در مقام ریاست جمهوری امریکا را از بحث پیرامون ” موج” اعزام سربازان امریکا به افغانستان با جنرال دیوید پیتروس در روز چهار شنبه آغاز نمود. شب گذشته اوباما ریچارد هولبروک را که یک دپلومات سابقه دار امریکا است بحیث نماینده ویژه در امور افغانستان و پاکستان موظف نمود.
نمایندگان غیر رسمی افغانستان آقایان؛ داکتر عبدالله عبدالله وزیر خارجه سابق، داکتر غنی احمدزی وزیر مالیه سابق، علی احمد جلالی وزیر داخله سابق و گل آقا شیرزی والی کنونی ننگر هار به واشنگتن آمدند. زمانیکه اوباما از افغانستان در ماه جولای دیدن می کرد، قبل از ملاقات با رییس جمهور کرزی با گل آقا شیرزی در جلال آباد ملاقات نمود. جان دمپسی رییس انستیتوت صلح ایالات متحده امریکا در کابل می گوید: ” آنها نمی خواهند مثل اداره بوش برای مدتی طولانی کورکورانه از کرزی حمایت کنند”. اما در صحنه عمل افغانستان کمپ بیسشن Camp Bastion در ولایت هلمند قبلاً به نمادی امریکایی سازی جنگ در جنوب مبدل شده است. نیروهای امریکایی یکی بعدی دیگری در حال رسیدن به افغانستان هستند. هواپیماها باربری سنگین وزن می توانند طیارات نفربری و جنگی و سه هزار سرباز را به افغانستان انتقال دهند.
دولت کرزی امید وار بود که با انتخاب هیلری کلنتن بحیث وزیر امور خارجه اداره جدید امریکا، موقعیت آنها در کاخ سفید تقویت خواهد یافت. اما آرزو های آنها در هفته گذشته زمانی برباد رفت که خانم کلنتن در هنگام تاییدش در مقام وزارت خارجه، دولت کرزی را” کشور مخدر” و حکومت” با ظرفیت محدود و آغشته به فساد گسترده و دچار بیماری” توصیف نمود.
در ماه اکتبر امسال به نقل از منابع اطلاعاتی فاش شده در امریکا احمد ولی کرزی برادر کوچک رییس جمهور کرزی بحیث” یک قاچاقچی عمده مواد مخدر” در افغانستان معرفی شده است. هر چند کرزی و برادرش ، هر دو این اتهامات را رد می کنند، ولی در افغانستان همه تقریباً معتقد هستند که برادر کرزی در قاچاق مواد مخدر دست دارد. این در حالی بود تا این اواخر مقامات غربی آنرا نمی پزیرفتند. اما افشای این حقیقت که برادر کرزی در قاچاق تریاک دست دارد یک ضربت شدید به کرزی به شمار می رود.
جامعه جهانی به پاسخ های کرزی در رمینه قانع نیستند. انتقاد های خانم کلنتن مصادف است با نیش های انتقادی منشی عمومی ناتو آقای جاپ دی هوپ شفر. چنانچه وی گفت” نقش بی کفایتی دولت در بی ثباتی کمتر از شورشیان نیست.” وی هم چنان در واشنگتن پوست نوشت:” مشکل اصلی در افغانستان بیشتر در طالبان نیست، بلکه در رویکر مدیریت ضعیف است”
اگر رقبای کرزی بطور انفرادی در مقابل وی در انتخابات اشتراک کنند، احتمال خطر در آن زیاد است. اما در صورت اتحاد میان آنها دپلوماتها خوش بین هستند که آنها با جلب حمایت مردم در بهار آینده برنده انتخابات خواهند شد. هارون امین یکی از بنیادگذاران کانون پژوهش و مطالعات سیاسی میگوید:” ما نیاز به نیروی محرکه نظیر سال 2001 داریم”.
برای چندین ما است که پنتاگون و مامورین اداره ایالات متحده با پیش دستی ازآغاز کار اوباما بحیث رییس جمهور جدید بر نامه ها و سیاست های نو طراحی می نمایند. یکی از مقامات گفت:” ما باید مفکوره های تازه مقابله با ستیزه جویان، مبارزه با مواد مخدر، طرز اداره و انکشاف را طرح نماییم.درین شکی نیست که ما بعد از سقوط طالبان در مورد افغانستان فرو گذاشت کردیم، اما حالا نگرانی اینست که ما ممکنست بیش از حد در افغانستان عجله کنیم.”
به نظر می رسد که یک تعداد ابتکارات در راه است که شامل مسلح ساختن ملیشه های محلی که باید با طالبان بجنگند به شیوه ملیشه های سنی در عراق به ابتکار جنرال پتروس.
نیروهای امریکا، بریتانیا و ناتو نفش مستقیم مبارزه با قاچاق مواد مخدر که افغانستان 93 فیصد تولیدات هیرویین جهان را می سازد، بدوش بگیرند.
برخی تحلیلگران معتقد هستند که این درست نیست که تمام بار شکست مبارزه با مواد مخدر را بدوش رییس جمهور کرزی به اندازند. جامعه جهانی نیز در زمینه مقصر است. آنها بیشتر تلاشهای نظامی شانرا به شکار عاملین اقدامات تروریستی متمرکز نمودند و برای مدت طولانی ستیزه جویان مخالف را فراموش کردند.

درباره karima

اینرا هم چک کنید

فرصت اشتراک در رقابت مقاله نویسی مجله فانوس

به اطلاع تمامی جوانان قلم بدست که خواهان اشتراك در بزرگترین رقابت مقاله نویسی باشند …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *