ارسالی: سردار
بامیان .به اقلیت محروم ودور ازمرکزتبدیل شدند. به همین دلیل هزاره ها می خواستند دارای چند ولایت شوند که مرکز آن ها در بین خودشان باشد. تاسیس ولایت دایکندی تا حدی هزاره ها راراـضی کرد. از سوی دیـــــــگر کـــرزی هم درانتخابات ریاست جمهوری 1383 از آن به نفع خودش استفاده کرد.
در ادارت ولایت دایکندی اکثرآ افراد غیر متخصص وکم سواد مصروف کار اند. آن ها اکثرآ در زمـــینه هــــای کــــــاری شان آموزش های لازم را ندیده اند. طوری که یک مامور معارف به من گفت کمتر ازیک در صد معلمان ولایت دایکندی دارای مدرک فراغت از مکتب هستند. بقـــیه همــــه بی مدرک والجبر اند. این موضوعی اســـت که بر روند کـــند توسعه وباز ساز ی به شدت تاثیر می گذارد.
نفوس. نژادی و مذهب تا هنوز سر شماری دقیق در افغانستان به عمل نیامده است . بنابر این آمار نــفوس دایکندی هم معلوم نیست . تخمــــین زده می شود که نفوس این ولایت پیش از 500000 نفر باشد.
در دایکنـــدی هزاره ها دارای اکثریت قاطـــع اند. ولسوالی های اشتری .سنگ تخت.خــــدیر.شهرستان. میر امور.کیــــتی ونیلی دارای نفوس صد درصد هزاراند. درولسوالی های کجران وگیزاب اقلیت پشـــتون حــضور دارند این اقوام باهم به خوبی و آرامی زندگی میکند . روابط بسیار و همسایگی بی دغـــدغـــه ا قوام گونا گون بار دیــگر ثابـــت می کند که تنش های سیاسی واختلافات را همواره سیاست مدران به وجود می آورند ونه مردم.
در دایکندی مثل اکثر جاهای افغــانستان . هزاره های پیرومذهب شیعه جعفری هســــــتند وپشـــتون ها از مـــذهب حـــنفی پیروی می کنند مذهب در زندگی مردم دایکندی نقش بر جسته یی دارد. اعتقاد مردم به اصول دین وشعایر مذهبی همیشه ثابت و محکم است. در هر جا وهرزمانی می توانید آثار مذهب را مشـــاهده کـــنید .
مســـاجد وحـــسینه ها در هر روســـتایی مرکــزتجـــمع مردم هـــستند. پــنج وقــت نمــاز مردم در هر شــب وروز بر پا مـــگردد. مردم در هر لحــظه ودر هر جایی یادی ازخدا. پشــــتوایان دین ومـــذهب و اساســات دین ومذهـب می کنند. این ها عناصری هستند که در زنده گی مــردم ریشـــه های عمیق وخشک نشدنی دو انیده اند.