ارسالی: نیلوفر لنگر
نتایج آخرین پژوهش های پزشکی، که از سال ها پیش در دانشگاه اوپسالای سوئد آغاز شده، نشان می دهد که بر خلاف تصور ما، شیر یک نوشیدنی کشنده است که می تواند باعث مرگ زودهنگام کسانی که بطور متوسط در هر روز 3 لیوان شیر می نوشند بشود.
این تجارب و تحقیقات شگفت آور را بخش جراحی دانشگاه معتبر اپسالا در سوئد با مشارکت برجسته ترین استادان این دانشگاه انجام داده که 106 هزار نفر را، طی 20 سال برای زنان و طی 11 سال برای مردان، مورد آزمایش قرار داده است.
نتایج به دست آمده نشان می دهد آنچه که در این مایع سفید کشنده است، “گالاکتوز” یا قند ساده است، که خوردن آن باعث استرس اکسیداتیو (oxidative stress)، به معنی پیروزی رادیکال های آزاد بر دفاع آنتی اکسیدانی بدن می شود، که نوعی حمله های بیولوژیک به اُرگانیسم بدن بحساب می آید.
به نوشته سایت “020” تمام واکنش های شیمیایی بدن ما از ترکیب با اکسیژنی که تنفس می کنیم، حاصل می شود. اما واکنش های شیمیایی، از اين اکسیژن، رادیکال های آزاد تولید می کند، که مقدار بیش از حد آن خطر سمی شدن بدن را به همراه دارد.
بنابراین، سیستم دفاعی بدن ما مولکول هایی تشکیل شده از آنتی اکسیدان ها را در اختیار دارد، که این مولکول هایِ آنتی اکسیدان وظیفه دارند رادیکال های آزاد اضافی را از بین ببرند. این سیستم دفاعی دائماً در یک حالت تعادل قرار دارد، از یک سو رادیکال های آزاد تولید می کند و از سوی دیگر این رادیکال های آزاد را به وسيله آنتی اکسیدان ها از بین می برد.
هر گونه ناهنجاری در این زمینه، مانند وجود رادیکال های آزاد بیش از حد یا نبودن آنتی اکسیدان به مقدار کافی، اختلال های زیان آوری برای بدن به همراه خواهد داشت. این ناهنجاری می تواند بر اثر برخی بیماری ها، پیری و حتی یک تغذیۀ نامتعادل به وجود آید.
به گزارش العربیه.نت به نقل از هفته نامه بریتانیایی “بريتيش ميديكال ژورنال”، پرفسور سوئدی كارل ميكالسون، یکی از دست اندرکاران این پژوهش به زبان ساده تر می گوید بدن توازن خود را از دست داده قدرت دفع سموم را از دست می دهد.
یادآوری می شود دانشگاه سوئدی اپسالا که این پژوهش را انجام داده در شهری به همین نام قرار دارد و در قرن 15 میلادی تاسیس شده و یکی از 100 دانشگاه معتبر جهان است.
با نوشیدن هر لیوان شیر خطر مرگ 15% بالا می رود
میکالسون می گوید حیواناتی که مورد آزمایش علمی قرار گرفته اند پس از تزریق ماده ” گالاکتوز” به بدنشان پیش از حیوانات دیگر می میرند.
در این آزمایش 61433 زن 39 تا 74 ساله و 45339 مرد 45 تا 79 ساله شرکت کردند. آنها مقدار شیر مصرفی روزانه خود را- طی 20 سال برای زنان و 11 سال برای مردان- ثبت کردند.
از این تعداد 15541 تن فوت کرده و 17252 دچار ترک خوردگی و یا پوکی استخوان شده اند. همچنین 4259 نفر از آنها از شکستگی استخوان لگن رنج بردند، در حالیکه همیشه تصور می شده که شیر باعث تقویت استخوان می شود.
پژوهشگران دریافتند تعداد زنانی که روزانه سه لیوان شیر مصرف کرده اند 1.93 بار بیش از تعداد زنانی است که روزانه یک لیوان شیر نوشیده اند. به این ترتیب نسبت خطر مرگ زودرس برای آنان 15% بیش از زنانی است که طی بیست سال تنها روزانه یک لیوان شیر مصرف کرده اند.
اما مردان بر خلاف زنان دچار interleukin 6 شده اند. اینترلوکین 6 از سایتوکاین های ساخته شده توسط گلبولهای سفید خون است. این پروتئین یکی از محرک های سیستم ایمنی بدن است. ظهور این پروتئین در مردان نشان دهنده وجود التهاب در آنان است. بر اساس پژوهش دانشگاه اپسالا مردانی که بیش از دیگران شیر مصرف کرده اند با این عارضه روبرو شده اند، اما مصرف دیگر فرآورده های لبنی مانند ماست، پنیر و دوغ چندان خطرناک نیست.
شیر و سرطان پستان
از سوی دیگر یک سایت علمی فرانسوی به نام “سونتی- نیتریسیون” هفته گذشته با انتشار نتایج یک پژوهش اعلام کرد که 70% از مردم جهان نمی توانند ” گالاکتوز” قندی را هضم کنند، در نتیجه می توان گفت که اشاره ای طبیعی است مبنی بر این که شیر ماده ای غیر قابل مصرف است. به ویژه از سال 1960 به بعد نوع شیر نوشیدنی در نتیجه تغییر روش تغذیه در گاوداری ها دگرگون شده است و به جای علوفه مواد دیگری به لیست خوراک دام افزوده شده است.
این سایت فرانسوی از کاربران خود خواسته است به مدت چند هفته نوشیدن شیر را متوقف کنند تا نتایج مثبتی در سلامتی بدن خود مشاهده کنند.
این سایت متخصص در زمینه بهداشت و تغذیه هم چنین هشدار داده که مصرف شیر میتواند منجر به سرطان پستان شود، زیرا ترکیب سرطان زای شیر بگونه ای است که برای مصرف انسان مناسب نیست.
این سایت پرسشی را بر این اساس مطرح کرده که چرا زنان در چین کمتر از دیگر زنان جهان دچار سرطان پستان می شوند؟ بطوریکه از هر 100 زن در غرب 10 زن دچار این بیماری می شوند در حالی که در چین از هر 100 زن تنها 1 زن به سرطان سینه مبتلا می شود. پاسخ این است که چینی ها شیر و فرآورده های لبنی مصرف نمی کنند و حتی زنانی که در این کشور دچار این بیماری شده اند متعلق به طبقات بالای جامعه هستند که طی مسافرت های خود به خارج زندگی و شیوه مصرف غربی را تقلید کرده اند.
سایت “سونتی- نیتریسیون” در عین حال تاکید کرد که شیر مادر یک خوراک ایده آل برای کودکان است. اما شیر مصرفی بزرگسالان که از چهارپایان گرفته شده برای انسانها خطرناک است.